KRS247.no

Henter værvarsel...

Håper nålebinding får et oppsving

På onsdag kommer boka «Med en nål. Bli kjent med nålebinding» fra Vest-Agder-museet. Den er skrevet av finske Mervi Pasanen og oversatt fra finsk til norsk av Katja Kålheim kjent fra «Anno». Og hun innrømmer at timingen er glimrende.

– Det er jo en økende interesse for gamle håndverkstradisjoner og Vest-Agder-museets oppgaver er jo å drive med historiefortelling. Denne boka er en del av vår fortelling. Nålebinding er en gammel håndverksteknikk hvor du «strikker» med en nål. Det er en teknikk fra 1500-tallet og da vi kom til «Anno» fant vi fort ut at det var noe vi kunne holde på med, sier Kålheim til KRS247.

Katja Kålheim (Foto: Alf Otto Fagermo)

I forbindelse med forberedelsene til innspilling av den tredje sesongen fikk de utdelt en bok som inneholdt mye informasjon om grunnleggende ting som førstehjelp og matlagning, men også om andre ting som for eksempel nålebinding.

– Det er sånn at når du skal drive med nålebinding, må du ha fokus og med så mange ting vi skulle gjøre på «Anno» ble det litt vanskelig å ha fullt fokus, sier Katja Kålheim som opplevde håndarbeidet i realityserien som en repetisjon på noe hun kunne fra før.

Hun har et håp nå om at «Anno» og boka skal vekke liv i en av de eldste håndverkstradisjonene i Norge. Ifølge Wikipedia ble den først brukt under Vikingtiden her til lands til å lage alt fra hansker og sokker til større ting før de ble introdusert for mer tradisjonell strikking, men det kan ikke helt bekreftes på grunn av mangel på funn her lokalt.

– Det er jo noen som kan det, men disse tingene forsvinner veldig fort hvis vi ikke holder på å med å mase om det. Også har vi jo hatt en strikkebølge lenge, så kanskje vi får en ny nålebindingsbølge, sier Kålheim.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/308017056″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]