KRS247.no

Henter værvarsel...

Kristiansander på andreplass i poker-NM

Espen Aune Solaas ble slått av Jonathan Spæren i «Main event» under Norgesmesterskapet i poker som ble arrangert i Dublin denne uken.

Med 1275 påmeldte deltakere, var det bare åtte igjen da siste dagen av turneringen startet søndag ettermiddag. Allerede etter snaue tre timer, var finalebordet halvert til fire stykker. Solaas ledet aldri finalebordet, og med fire igjen lå han ikke i den beste posisjonen i forhold til antall sjetonger. Tor-Arne Fenes kom på tredjeplass etter å ha gått i en duell mot nettopp Jonathan Spæren etter drøye fem timers spilling. Etter at Spæren vant den duellen, var Solaas en skikkelig underdog med kun 7 millioner i sjetonger mot Spæren som hadde over 30 millioner.

Finalen ble avgjort da det var spilt 159 hender (runder). Spæren var fortsatt i en klar ledelse med 27,3 millioner sjetonger mot Solaas’ 10,2 milioner. Jonathan Spæren startet med to seksere som dannet par, mens Espen Solaas satt med seks og syv såkalt «offsuit», altså ikke i samme farge. Det oppstod en liten budrunde før «floppen» som hadde 1,7 milioner i potten.

Da dealeren hadde lagt de tre kortene (7 spar, spardame og 6 kløver) som danner floppen i «No-Limit Hold’Em Poker», hadde Solaas fått to par, mens Jonathan hadde tre like seksere. Eneste utvei for Solaas var en av kortstokkens to syvere. Da oppstod det en budkrig som til slutt endte med at begge spillerne gikk all-in. Da turn og river ble lagt på bordet av dealer, kom ikke syveren som Solaas trengte og dermed måtte han nøye seg med andreplassen og en premie på 112 000 euro mot Spærens gevinst på 135 390 euro.

Premiegevinsten var i utgangspunktet annerledes, men de to gjenværende finalistene inngikk en avtale i en pause straks etter at Fenes ble slått ut, om at premiefordelingen skulle forandres fra €155.680 for 1. plass og €91.710 til 2. plass til henholdsvis €135.390 og €112.000.

Fakta: Hold'Em Poker - Sjargong
I poker brukes en del ord og uttrykk som trenger nærmere forklaring. Veldig ofte brukes de engelske uttrykkene mye pga manglende norsk oversettelse og fordi de fleste norske pokerspillere spiller i et internasjonalt miljø. Her følger noe av de mest brukte som har tilknytning til Texas hold’em og en forklaring på disse.

  • All in: Betyr at man satser alt man har av sjetonger på en gang. Dette kan man gjøre når som helst i løpet av spillets gang. Man kan kun vinne det man satser. Dvs at hvis person A sitter med 120 000 i sjetonger og person B sitter med 240 000 i sjetonger, kan A sitte igjen med 240 000 og B med 120 000 dersom A skulle vinne potten. Person A vil ikke ha noe igjen dersom B vinner potten.
  • Dealer: En dedikert person som har ansvar for å dele ut kortene og samle inn sjetongene til potten. Under mindre og private turneringer er det vanlig at personen som sitter på knappen gjør den jobben.
  • Flop: Er de tre første felleskortene som deles. Følges av turn og deretter river.
  • Knappen: Spilleren som har dealerknappen, har posisjon på de andre spillerne, det vil si at vedkommende kan se hva alle de andre spillerne gjør, før han selv trenger å gjøre noe.
  • Turn: Turn er det fjerde kortet som blir lagt på bordet.
  • River: River er det siste kortet som blir lagt på bordet , og er ofte det mest avgjørende.

Fakta: Hold'Em Poker - Beste hender

Royal Flush: Dette er A-K-Q-J-10 i samme farge. Dette er den absolutt beste hånden i Texas Hold’em. Det har ingen betydning hvilken farge du har. Alle fargene er likestilt. I mange kortspill rangerer man Spar som best, fulgt av hjerter, kløver og ruter. Dette er ikke tilfelle i Texas Holdem. (Når det skal avgjøres hvem som skal starte å dele, teller ofte fargene, slik at man skal slippe å dele flere ganger ved tilfeller det de høyeste kortene er av lik verdi.)

Straight Flush: Dette er fem kort i samme farge og i sekvens. Et eksempel på straight flush kan være 6-5-4-3-2 alle i hjerter. Hvis to personer skulle slumpe til å ha straight flush samtidig, vil den som har det høyeste topp-kortet vinne. F.eks. så vil 8-7-6-5-4 slå 6-5-4-3-2.

Fire like (four of a kind): Fire kort med samme verdi. F.eks. 5-5-5-5. Rangering mellom forskjellige fire like er jo innlysende: Den med høyest verdi vinner. 8-8-8-8 slår 5-5-5-5.

Fullt hus (full house): Tre kort med samme verdi + to kort med samme verdi. F.eks. 9-9-9-2-2. Det er den høyeste tre-kort-kombinasjonen som er best hvis to eller flere spillere får fullt hus samtidig. F.eks. så vil 9-9-9-2-2 slå 8-8-8-A-A.

Flush: Flush er fem kort i samme farge og type(f. eks. 5 kløvere eller hjertere). Hvis to eller flere spillere har flush samtidig, vil den med det høyeste kortet vinne. F.eks. så vil A-J-9-8-4 i hjerter slå K-J-10-9-8.

Straight: Straight er fem kort i sekvens, f.eks. 4-5-6-7-8. Fargene har ingen betydning. Hvis to eller flere spillere skulle ha straight samtidig, vil den med det høyeste topp-kortet vinne. F.eks. så vil 10-9-8-7-6 slå 9-8-7-6-5.

Tre like (three of a kind): Tre kort med samme verdi, f.eks. Q-Q-Q. Rangeringen mellom forskjellige tre like er like innlysende som for fire like: Den med høyest verdi vinner. Q-Q-Q slår J-J-J.

To par (two pairs):To kort med samme verdi + to kort med samme verdi. F.eks. 9-9-4-4. Det er det høyeste paret som bestemmer vinneren. A-A-2-2 er bedre enn Q-Q-J-J.

Ett par (one pair): To kort med samme verdi. Det paret med høyest verdi vil selvsagt være vinneren hvis to spillere begge har ett par. F.eks. så vil K-K slå J-J.