Annonse

– Miljø bør være en sentral del av valgkampen


Foto: Bjørn H. Stuedal

Statsråden i klima- og miljødepartementet, Tine Sundtoft, mener miljøsakene bør være vesentlige når kommunepolitikerne går til valgkamp de neste ukene.

– Kommunene har en veldig viktig rolle inn i det vi kaller «det grønne skiftet». Det handler om hvordan man planlegger samfunnet vårt fremover, sier Sundtoft til KRS247.

Sundtoft besøkte mandag Kristiansand for å snakke om lønnsomhet i det grønne skiftet, under et frokostmøte i regi av Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Kristiansand kommune og Stiftelsen Miljøfyrtårn. Næringsforeningen ble nylig sertifisert Miljøfyrtårn, og ønsker nå at flere av sine medlemsbedrifter følger etter dem og gjennomfører miljøsertifisering.

Kommunene må tenke grønnere i sin planlegging, og statsråden legger særlig vekt på transport.

– God byplanlegging og kommuneplanlegging reduserer behovet for transport. Vi har satt mål om å redusere utslippene våre med 40 % fra 1990-nivået frem til 2030. 30 % av norske utslipp kommer fra transportsektoren.

– Hva kan kommunene gjøre for å redusere disse utslippene?

– Det er veldig viktig å planlegge hvor boligområder, skoler og bedrifter ligge. Disse må ligge tettest mulig opp mot det som kalles kollektivaksene, slik at det er mulig å bruke kollektivtrafikk. Vi har et mål i Norge om at trafikkøkningen i storbyene skal tas unna med kollektivtrafikk, gange eller sykkel.

– Hvorfor legger man da opp til mer biltrafikk med ny E39?

– Du trenger også bedre veier vestover for å slippe bussene frem for å få bedre kollektivtrafikk. Dessuten vil du få ned utslippene om folk kjører hydrogenbiler og el-biler på de veiene. Det samme gjelder for busser og lastebiler når vi får de over på drivstoff som ikke gir høye utslipp.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer