KRS247.no

Henter værvarsel...

Advarer mot dominoeffekten

Når både Iveland og Vennesla sier nei til storkommune med Kristiansand, kan storkommunen bestående av Knutepunkt Sørlandet-kommuner blir en fjernere og fjernere visjon. Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, ber folk nå være obs på en slags dominoeffekt der flere og flere kommuner kan distansere seg fra storkommunen.

– Det er i alle fall helt avgjørende dager og uker vi er inni. Lillesand sier ja til utredning rundt storkommunen, Vennesla og Iveland sier nei. De nærmeste dagene skal Birkenes, Søgne og Songdalen komme med sin holdning. Det kan gjerne bli en dominoeffekt, sier Udjus til KRS247.

Udjus ser spent frem til hvilken retning Birkenes kommune velger, om de følger de andre innlandskommunene eller Lillesand. Redaktøren tror Vennesla og Iveland sammen kan utgjøre en god nok sammenslåing for regjeringen.

– Vennesla er en såpass stor kommune at nå som Iveland sier nei til en storkommune, blir det vanskelig for regjeringen å tvinge Vennesla og Iveland inn i Stor-Kristiansand. Hadde Iveland sagt ja til storkommunen hadde det blitt mye mer interessant, men Vennesla og Iveland er nok en stor nok enhet til å kunne opprettholdes som en selvstendig kommune, sier Udjus.

– I Birkenes har rådmannen sagt at kommunen ikke er stor nok til å opprettholdes som en egen kommune. Mye tyder på at Birkenes vil velge en av sidene her.

Udjus ser også at det kan være et politisk sjansespill å snakke høyt om kommunesammenslåing med Kristiansand i valgkampen i de omkringliggende kommunene.

Hør intervjuet her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/221856844″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]