KRS247.no

Henter værvarsel...

Tilbake og på topp

Tiden var inne for at Harald Furre kunne komme tilbake til politikken. Denne gangen starter han på toppen. Til høsten stiller han til valg som Høyres ordførerkandidat i Kristiansand.

– Jeg håper å bli en ordfører som er en optimistisk og fremoverlent leder for byen. Jeg synes at Kristiansand sin ordfører skal være en markert person, som sørger for at Sørlandet er synlig nasjonalt og utvikler seg, sier kristiansanderen.

De siste 17 årene har femtiåringen brukt tida si på familien og på å bygge opp analysebedriften Oxford Research. Etter til sammen 25  år innen konsulent- og forskningbransjen, har Furre mye erfaring med praktisk ledelse og økonomistyring, men jobben hans har også gitt ham kunnskap som er nyttig for politikken:

– Jeg har faglig sett jobbet med mange områder som er relevante for politikken, for eksempel: utdanningspolitikk, regional utvikling og styring i offentlig sektor, så jeg har fått med meg mye faglig kunnskap som er relevant inn i en eventuell ordførerjobb.

For det er ordfører han vil kalle seg, det er ikke aktuelt å bli borgermester, slik som nåværende ordfører Arvid Grundekjøn ønsket.

– Det er ikke en tittel jeg har noe lyst til å bruke. Den gode siden av det, er jo å være en raus person som er en tydelig politisk leder, men som samtidig er en ålreit person folk synes representerer byen på en fin måte. Og det har jeg lyst til å være.

På nittitallet satt han i bystyret som gruppeleder for Høyre gjennom åtte år. Flere i partiet ønsket ham tilbake, og femtiåringen fikk rekordmange stemmer under nominasjonsmøtet i fjor. Det gjorde hele den nye Høyre-ledelsen.

– Jeg synes det er blitt en sånn fin blanding av folk som har vært med tidligere og nye krefter.

Han understreker at Høyre fremdeles er Høyre, men at det nye mannskapet vil føre til en viss fornyelse:

– Min ambisjon er at vi skal videreføre et bredt borgerlig samarbeid i bystyret. Samtidig tenker jeg at kvaliteten i et demokrati avgjøres av hvordan opposisjonen behandles. Det å behandle Arbeiderpartiet og opposisjonen på en skvær måte, det vil jeg bidra til.

På spørsmål, innrømmer Furre at han har lagt merke til at Ap føler seg satt på sidelinja og sier:

– Vi er avhengige av Arbeiderpartiet for å løse viktige saker i byen og også for å ha gode relasjoner inn til nasjonale myndigheter på tvers av partiblokkene.

Arbeiderpartiet fikk gjennomført en valgundersøkelse i byen rett før jul i fjor. Resultatene viste, at selv om Arbeiderpartiet var det største partiet, så foretrakk velgerne Høyres Harald Furre som ordfører. Høyre har stort sett hatt ordførerstillingen i Kristiansand gjennom de siste tretti årene. Likevel kaller Furre seg for en nøktern optimist:

– Jeg synes det er for mange rundt meg som tar det for gitt at jeg blir ordfører til høsten, og det trives jeg ikke med. Høyre må ha mange stemmer til høsten dersom jeg skal bli ordfører. Folk kan ikke stemme på noe annet og regne med at jeg blir ordfører likevel.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/189761295″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]