KRS247.no

Henter værvarsel...

Tror ikke siste ord er sagt om jordvern på Eg

Til tross for en stor aksjon utenfor bystyresalen i går ettermiddag, ble det langt i fra noen seier for miljøaktivister og andre som er opptatt av dyrket mark på Eg. Et flertall i bystyret gikk nemlig inn for alle punktene som administrasjonen hadde lagt frem.

– Det er en veldig bra dag for helsa vår at bystyret har vedtatt en slags helselandsby eller en bydel hvor helse står i fokus for Kristiansand. Det sikrer sentralsykehuset vårt, gode helsetjenester og vi får en samlokalisering som også gjør at vi får styrket fagmiljøene, sier opposisjonsleder i Kristiansand bystyre, Mette Gundersen (Ap) til KRS247 bare en snau time etter at vedtakene for saken ble klubbet igjennom.

Miljøpartiet De Grønne er positive til planene rundt sykehuset, men ønsker ikke å gå med på planer som går på tross av deres kjerneverdier.

– Jeg vil ikke si at det var et tap på alle fronter for oss. Administrasjonen fikk støtte for sitt forslag etter en lang diskusjon, men Ap, som jo er Kristiansands største parti, gjorde det klart at saken ikke er avgjort. Vi vil komme tilbake til diskusjonen om hva det jordet egentlig skal brukes til. Og jeg gleder meg til den omkampen, for vi kommer ikke til å gi oss, sier Marte Ulltveit-Moe.

Jordet det er snakk om, kalles i planen for BOP4 og BOP5, sistnevnte blir populært kalt Gryta. Begge områdene er store landområder som blant annet også i dag brukes til frisbeegolf og akebakke om vinteren. Og under parolen «Jordvern» fikk flere av bystyremedlemme utdelt en pin som de kunne gå med, og blant de som stod for selve aksjonen, var Agderkontoret for Norges Bondelag.

– Debatten her var veldig god, men konklusjonene var jeg ikke fornøyd med, sier organisasjonssjef Finn Aasheim. Han synes det er et prinsipp å bevare matjord, selv i et urbant bystrøk.

– Vi er jo prinsipielle tilhengere av å ta vare på matjorda rett og slett fordi som folk skal ha noe å leve av i framtiden. Jeg har litt sånn fleipete tenkt at det er god forebygging å spise i forhold til helsebydelen og det har noe med langsiktighet å gjøre, sier Aasheim.

Men er det ikke viktig for en region å ha et bærekraftig sykehus?
– Jo, men dette er ikke en kamp om sykehuset. Alle partiene som har tatt ordet i dag har stemt for utbyggingsmuligheter for sykehuset. Dette er snakk om tilleggsarealer mot en mulig tenkt utvidelse av for eksempel private helsetjenester en gang i fremtiden. Og på det området mener vi at matjorden og hensynet til den bør veie enda tyngre, sier organisasjonssjefen i Bondelaget for Agder.

Da avstemningen til slutt ble gjort rundt matjorda på områdene BOP4 og BOP5, falt forslaget om å ta ut disse områdene fra planen ved at bare tolv av bystyrets medlemmer stemte for.

Hør mer her

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/263725651″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/263725653″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]