KRS247.no

Henter værvarsel...

Skuffet over K3-nei

Både Kristiansand og Sogndalen var innstilt på at forhandlingene rundt kommunesammenslåing skulle fortsette, men en snubletråd i Songdalens kommunestyrevedtak og et nei i Søgne førte til at heller ikke K3 ble en realitet. Nå vurderer til og med Kristiansand kommune å se på de interkommunale samarbeidene.

– Jeg tenker at vi frem til nå har vært på tilbudssiden. Vi har vært veldig rause, lagt mye til rette og lagt inn mye ressurser i en del av disse nettverkene. Det gjelder spesielt knutepunktsamarbeidet. Og siden kommunene nå har sagt nei og at de ønsker å stå alene, er det slik at vi kan ikke fortsette å putte så mange millioner inn i nettverkene og selskapene, så vi må ha en evaluering.

Vi må være litt egoistiske og tenke på våre innbyggere for vi ser at veldig ofte vil nabokommunene få gjerne dobbelt så mye som det våre innbyggere får og den tiden er nok forbi at vi kan være så rause mot nabokommunene, forteller varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til KRS247.

Det var til slutt Søgne Høyre som sørget for å vippe kommunestyret til å stemme mot videre samarbeid med 16 stemmer mot 11. Kristiansand-ordfører Harald Furre (H), som også er fylkesleder i partiet, kan fortelle at stemningen ikke akkurat er på topp på fylkesnivå heller.

– Høyre på fylket er ikke veldig stolte av hvordan Søgne Høyre har håndtert denne situasjonen. De har hatt noen sentrale medlemmer som har vært aktive motstandere hele veien til tross for at Høyre program nasjonalt sier at vi skal ha en kommunereform og at deres program også sier at det er et behov for større enheter. Så det er en veldig spesiell situasjon og jeg synes ikke det er hyggelig at det er nettopp Høyre som har vippet denne saken, sier ordføreren som ikke utelukker at det kan bli sammenslåing likevel om noen år.

– Jeg tror Stortinget på et tidspunkt kommer til å sette seg ned og lage et nytt kommunekart og da blir det tvangssammenslåinger. Det hadde vært veldige mye bedre om vi hadde fått det til frivillig på egne premisser, men at det vil komme endringer er jeg helt overbevist om, sier Furre.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/270452766″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Du kan forøvrig høre igjen hele debatten rundt den endelige behandlingen av Nye Kristiansand under onsdagens bystyremøte på Kommuneradio.