KRS247.no

Henter værvarsel...

– Noe må gjøres

Før valget kom det ulike spådommer på hvor mange flyktninger som ville komme til landet som følge av krigen i Syria. Den siste måneden har vist at de spådommene har vært for lave og det har ført til at blant annet UDI har måttet ty til hasteløsninger for å finne plass til alle de innkommende. Dette har fått en del innbyggere i Kristiansand til å rope et varsku og en oppfordring til å stenge grensene.

– Vi ønsker å legge press på myndighetene fordi det råder kaos over hele landet og grensestasjonene, spesielt oppe i nord. Og gi litt drahjelp til å få de til å gjøre en god beslutning, sier Kathe-Tove Haugrud, en av initiativtakerne bak lørdagens demonstrasjon i sentrum av Kristiansand.

Arne Tumyr, kjent fra blant annet SIAN og Fremskrittspartiet, mener asylpolitikken i landet er for snill og han ønsker ikke å gå med på at de flyktningene som kommer til landet, har det så ille som de vil ha det til.

– Jeg mener politikken som føres er helt ødeleggende for landet på sikt. Hvordan skal vi kunne overlate et land i fred, frihet og gode livsvilkår for kommende generasjoner når vi må ta imot kanskje 100 000 av noe jeg ikke vil kalle flyktninger. Jeg kaller det at vi har fått en invasjonsbølge av mennesker som søker trygghet for et bedre liv med bedre skole og bedre økonomi. Og den politikken som har blitt ført som viser at det er de venstrepolitiske kreftene som hvert år har ønsket de velkommen med de beste vilkår og de penger selv om de ikke arbeider, sier Tumyr.

Han viser også til at flyktningene ikke ønsker å slå seg ned i landene de har passert på vei mot Norge fordi de vet at velferdstiltakene her i landet er så mye bedre enn de andre landene.

Melissa Lesamana fra Sosialistisk venstreparti, som selv fikk oppleve flyktningkatastrofen på nært hold ved å reise til Lesbos en uke før valget, er naturlig nok uenig i at det er noe galt med politikken. Hun tror heller ikke at demonstrasjonen kommer til å få ringvirkninger.

Melissa Lesamana, SV (Foto: Alf Otto Fagermo)

Melissa Lesamana, SV (Foto: Alf Otto Fagermo)

– Jeg er selvfølgelig ikke tilhenger av demonstrasjonen, men jeg frykter den heller ikke. Vi ser blant annet at motinitiativet «Refugees, Welcome To Agder» har over 7 500 medlemmer på Facebook, sier Lesamana som tviler på at oppslutningen til Tumur og Haugruds demonstrasjon vil være like stor.

Er du enig i at det kan finnes lykkejegere blant flyktningene som kommer?

– Absolutt, det har venstresiden også sagt at det finnes alltid noen som prøver å utnytte og søke lykken. Men det er ikke flertallet og de påstandene som legges frem her med at det ikke finnes reelle flyktninger som er på vei til Norge, er det største sludderet jeg har hørt noen gang. Jeg synes det er ganske dramatisk at når vi står overfor den største flyktningekrisen siden 2. verdenskrig å påstå at det ikke er reelle flyktninger, sier hun.

Men hva kan gjøres for å få bedre kontroll?

– Jeg har selv vært ute og advart både IMDI og UDI om at tallene har vært for lave. Det ser vi jo på krisen. Vi har sett det med tilfanget i Tyskland tidligere i år at det ikke var en moderat tilstrømning, sier Lesamana som er enig i at det finnes rom for forbedringer i hvordan flyktningekrisen blir håndtert.

– UDI blir nødt for å utvide med saksbehandlere, IMDI blir også nødt for å hive seg rundt å gjøre noe, det samme må regjeringen. Jeg tenker fortsatt med gru på den holdningen om at «vi sender en båt i august», at det er den holdningen som har ligget til grunn hele veien og det er ikke holdbart, sier Melissa Lesamana som ikke tror en midlertidig stenging av grensen er et godt tiltak.

– Jeg forstår frustrasjonen, men dette er et felles europeisk ansvar, sier hun.

Hør hele debatten her

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/232868339″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]