KRS247.no

Henter værvarsel...

– En ulykke om én kommune holder igjen

Flere partier sier nei til ytre ringvei i Kristiansand, og Songdalen har sine innvendinger til vegvesenets høringsforslag. Det er mange ønsker som skal veies når trasé for ny E39 skal bygges. Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, tror veien blir bygget selv om det kan bli mye styr frem til byggestart.

– Det er jo det gamle marerittspørsmålet som rir norsk veiplanlegging; hvor stor makt skal kommunene ha til å bestemme traseen gjennom sin kommune? Skal man fra sentralt hold skjære igjennom når det gjelder stamveier? Frem til nå har kommunene bestemt, og når kommunene fungerer er det en god løsning. Det vil derimot være en ulykke om én kommune skulle holde igjen, sier Udjus til KRS247.

Han understreker at traseene er veldig viktige for den enkelte kommune, med mange mennesker som berøres.

– Når det er sagt; Nå har vi endelig kommet på veikartet og endelig skal få bygget store veistrekninger. Da ville det være forferdelig synd om én kommune skulle holde igjen en stor prosess.

– Kan veiplanene veltes?

– Nei, det tror jeg ikke. En viktig grunn til at vi fikk gjennomslag for til E39 og E18, er at særlig E39 passer som hånd i hanske inn i det nye veiselskapet. Våre behov passer perfekt til ideologien til regjeringen. Jeg tror heller ikke at regjeringen har råd til å legge dette på is. Dette er den største systemomleggingen regjeringen har gjennomført til dags dato, og det er så viktig at det kommer til å bli noe av.

De borgerlige partienes mare

Udjus mener at det må skje noe helt dramatisk på Stortinget om dette prosjektet skulle stoppes. Likevel; det har vist seg vanskelig for borgerlige regjeringer å samarbeide i Norge.

– Dette har jo vært de borgerlige partienes mare at de har ofte ikke klart å samarbeide. Det klarer de jo nesten bare unntaksvis. Samtidig er Stortingets sammensetning til regjeringens fordel denne gangen. Venstre er et klart borgerlig parti, og jeg tror heller ikke KrF kommer til å skifte side i denne perioden – selv om det måtte komme flere saker som minner om asylbarn- og Syriaflyktningsaken.