Annonse

– Det kan fort bli NAV neste


Foto: Helge Martin Markussen

Arvid Grundekjøn har en liten uke igjen som ordfører i Kristiansand før Harald Furre banker på døra og vil overta. KRS247 har tatt en prat med byens borgermester, som han selv har titulert seg. Og da handler det blant annet om forholdet til opposisjonen, om vanskelige politiske saker og hva fremtiden bringer.

En av ordførerens vanskeligste saker kom da Kristiansand kommune ved årsskiftet 2012/2013 vedtok å innføre rushtidsavgift, eller såkalte tidsdifferensierte bompengetakster i Kristiansand. Grundekjøn la aldri skjul på at han likte dårlig å bryte valgløfter og at han følte seg presset av samferdselsministeren.

– Rushtidsavgiften kom opp som en sak under forhandlinger om såkalte belønningsmidler. Belønningsmidler på 180 millioner kroner over en fireårs-periode er såpass betydelig at man må tenke seg nøye om før man eventuelt sier nei til det. Hele saken endte opp med at vi lot oss presse til å si ja til å innføre rushtidsavgiften, sier Grundekjøn.

– Hvordan tror du saken påvirket resten av ordførertiden din?

– Vi signaliserte foran valget at vi ikke ønsket å innføre dette, samtidig må man som lokalpolitiker gjøre det en mener er best for byen og befolkningen. Derfor tror jeg at det ble forstått at vi gjorde slik som vi gjorde, sier han før han fortsetter:

– Jeg vil ikke si at vi mistet troverdighet i befolkningen og resten av befolkningen. Denne saken var såpass godt beskrevet både fra regjeringssiden på hvor klart de ønsket rushtidsavgift som en nøkkel til belønningsmidler og fra vår side på hvor vanskelig det ville være å løse viktige oppgaver uten midlene.

– I årets valgkamp var parkeringshus under torget en viktig sak. Hvordan synes du den prosessen var?

– Det som var den konkrete avtalen var en videreføring av bystyrets vedtak. Vi skulle gå fra 6000 innbyggere i Kvadraturen til et sted mellom 15 000-20 000. Vi ønsket mer handel, flere kontorarbeidsplasser og mer liv her. Det var også ønskelig at bussene som kjører rundt i Kvadraturen ikke skulle bli hindret av parkerte privatbiler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bystyret 21 januar 2015.

Ordfører, Arvid Grundekjøn som ordstyrer i bystyret i januar 2015 (Foto: Tor Erik Schrøder – www.kengurufoto.com)

– Hva tror du at du vil bli husket for?

– Jeg ønsker jo å bli husket som en ansvarlig og engasjert ordfører som oppnådde noen resultater på noen viktige sektorer.

– Hvordan mener du samarbeidet mellom deg og varaordfører, Jørgen Kristiansen har fungert?

– Samarbeidet med Jørgen Kristiansen har vært helt strålende. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, og personkjemien med han og resten av koalisjonen har vært god. Vi har hatt tillit til hverandre og har ikke hatt noen alvorlige personlige og politiske konflikter. Det hele har vært en solskinnshistorie, ler den avtroppende ordføreren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

odderøya-museumshavn7

Ordfører Arvid Grundekjøn åpner Odderøya Museumshavn i øsende regnvær i juli 2015 (Foto: Pål Lomeland)

– Og hva med opposisjonen, først og fremst representert ved Arbeiderpartiet og opposisjonsleder Mette Gundersen?

– Ja, Mette Gundersen er en aktiv dame som er flink til å formulere synspunktene sine. Det er jo klart at det er en svakhet at de veldig ofte er annerledes enn mine. Men hun gjør en god jobb i sin rolle, og har vel egentlig utført jobben på en måte som jeg antar at en opposisjonsleder ville gjort. Hun har ikke vært spesielt agressiv, så jeg føler ikke at hun har vært en usaklig bråkebøtte. Men hun har vært på banen i saker som hun og Arbeiderpartiet har vært opptatt av.

På spørsmål om veien videre sier Grundekjøn at det fort kan bli NAV, før han ler det bort.

– Jeg er så heldig at jeg har en egen virksomhet, og så er jeg engasjert i noen eiendomsprosjekter. Men det er klart at det ikke hadde vært dumt å unne seg selv litt fleksibilitet i hverdagen heller, avslutter han.

Påtroppende ordfører, Harald Furre (H) overtar kontoret og ordførerkjedet på et konstituerende møte den 14. oktober.

Hør hele innslaget her:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer