KRS247.no

Henter værvarsel...

Ydmyk prisvinner vil ha et inkluderende samfunn

Den tidligere ortodokse presten Christoforos Schuff fikk nå i kveld Homofrydprisen i anledning Skeive Sørlandsdager. Han mener at andre ville fortjent den minst like mye som han selv, men Schuff tror hans mening om de homofile har vært en medvirkende årsak til at prisen gikk til ham.

– Jeg skjønner at det har vært en del i mediene i forhold til at jeg ble avskjedighet eller ble fratatt mitt embete som prest på grunn av blant annet min holdning til seksualitet, homofili, samkjønnet ekteskap og så videre, sier Schuff til KRS247.

Dette bekreftes av juryens begrunnelse som blant annet lyder:

«Homofrydprisvinneren gikk inn i presteskapet med en tradisjonell holdning til kjønn og ekteskapet, men endret etter hvert sitt standpunkt. Med dette viser vinneren oss at det både er
mulig å endre holdning, og at det rom for refleksjoner som kan lede til endring på individnivå innenfor religionens rammer.»

Prisvinneren har rykte på seg til å skape overskrifter og kveldens pris er ikke den første han har fått i 2017.

I januar ble det klart at han ble tildelt Ikkevoldsprisen 2017 i Marthin Lurther Kings ånd for sitt arbeid for flyktninger.

– Jeg bare mener at man bør stå opp når man ser urett, om det gjelder forskjellsbehandling eller marginalisering av grupper i samfunnet. Om det er tiggere, flyktninger, innvandrere, homofile, LGBT-folk eller hvem det måtte være, kvinners rettigheter, så må vi stå opp. Så jeg bare tenker at jeg har i mange år brent for dette, og prøvd å tale den likeverd og rettferdighetens sak og når skjer det i denne sammenhengen også. Jeg takker, men jeg begynner å bli litt flau, sier Christoforos Schuff før han bryter i latter.

Men han er ikke fremmed for å være positiv de høyreekstreme som demonstrerte ulovlig gjennom Markens i slutten av juli.

– Jeg vil egentlig også stå opp for deres rett til å uttrykke seg i den grad at det ikke er trussel om vold. Så for min del var det interessant at jeg ble trukket frem som at jeg blant annet ble dømt for en veldig fredelig demonstrasjon, og de ble ikke det. Og som jeg sa da og sier nå at vi må ha et samfunn som er åpent også for de som vi kanskje er uenige med i noen saker. Men vi må kunne komme sammen og ha dialog istedet, og det er et samfunn jeg ønsker, og jeg ønsker et samfunn at på tross at forskjellighetene så kan vi også se hvor like vi er som mennesker. Uansett hudfarge, politikk eller seksualitet. Vi har lov til å være uenige, og et slikt åpent, men raust samfunn ønsker jeg å se.

– Hva gjør disse prisene med deg?
– Jeg får flere kunstverk på veggen som jeg aldri hadde kjøpt. De er ganske fine da. Det begynner å bli litt dårlig plass og min kone sa at jeg ikke må få flere priser for nå begynner det å bli fullt her, sier Schuff.

Han skal også delta under en antinazistisk konsert på lørdag under Skeive Sørlandsdager med en rap under kallenavnet JustX.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/339154374?secret_token=s-tEouZ» params=»color=19a2de&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]