Det kan dreie seg om å få opplæring i hvordan man får oversikt over økonomien, hvordan man skal klare arbeidslivet, bosituasjonen og alle andre ting en familie må forholde seg til. Snart får mange fattige familier i Kristiansand hjelp i hverdagen, gjennom prosjektet «Nye mønstre – trygg oppvekst».
– En koordinator vil følge familien i fem år, og sørge for at de ulike tilbudene familien trenger, henger sammen. Kommunen gjør allerede mye i forhold til disse familiene, men nå handler det om å koordinere tjenestene. Det har nok vært vanskelig for noen å forholde seg til alle de forskjellige systemene hvis man har ulike livsutfordringer fra før. Det sier Kristine Løkås Vigsnes, prosjektleder for den nye satsingen i Kristiansand Kommune.
1400 barn i Kristiansand er fattige, det slår Riksrevisjonen fast. En viktig del av arbeidet handler om å lære barna om økonomi, slik at de innarbeider nye vaner, mener Vigsnes.
– Hver enkelt familie må vurdere hvor behovet er størst. For noen vil det handle om veien tilbake til arbeidslivet, for andre vil det handle om å få hjelp til å sette opp et budsjett, og det å styre økonomien, mener prosjektlederen.
Med prosjektet ønsker man også at familien skal klare å bryte det mønsteret man har kommet inn i, og hindre at det blir noe man igjen overfører til barna.
– En del av disse foreldrene har selv vokst opp med de samme utfordringene. For å bryte dette mønsteret må ha fokus inn mot både barn og foreldre, sier Vigsnes.
Det er ikke før i august at prosjektet starter opp. Da starter de første koordinatorene opp, så blir det etter hvert ansatt flere.
– Det blir en jevn økning, før vi etter hvert skal kunne betjene 100 familier, sier Vigsnes.
Hør hele intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/251985404″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]