KRS247.no

Henter værvarsel...

Vil se på offentlig støtte til trossamfunn

Fremskrittspartiets Theodor Barndon Helland mener den offentlige støtten til forskjellige trossamfunn må gjennomgås. Når flere titalls tusen melder seg ut av Den Norske Kirke i løpet av første uken med digital utmelding, bør flere private tros- og livssynsamfunn få mer støtte etter hans syn.

– Det kunne vært gunstig om man så på å kanskje redisponere pengene fra Kirken og heller støtte private tros- og livssynsamfunn, sier Helland til KRS247.

Han mener utmeldingstallene viser at Den Norske Kirke ikke lenger skal ha den særstillingen den har hatt når det handler om finansiering. Bispedømmerådsmedlem Kai Steffen Østensen er ikke enig. Han mener at Norges befolkning ikke er stor nok til at private livssynsamfunn kan drives på privat basis.

– Det er dyrt å drive trossamfunn og de tilbudene som i dag drives. Ser man til USA som har over 300 millioner mennesker er det mye lettere å drive på den private måten, sier Østensen.

– Men det er ikke så veldig mange år siden at kirken og det offentlige formelt sett skilte lag, basert på et prinsipp som tilsier at det offentlige skal være sekulært. Det prinsippet er jeg enig i, men hvor sekulært er egentlig det offentlige all den tid så mye penger går med til å finansiere en mer eller mindre offentlig kirke, sier Helland.

Hør hele debatten her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/279832747″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]