KRS247.no

Henter værvarsel...

Vil informere befolkningen om hasj og marihuana

Hasj og marihuana er kanskje ikke så milde rusmidler som mange har trodd. Ny forskning viser nemlig at disse stoffene har blitt betraktelig mye farligere enn før. I dag arrangeres det åpent informasjonsmøte rundt temaet i Rådhuskvartalet, og kommuneoverlege Dagfinn Haarr er en av tre foredragsholdere.

– Jeg kommer jo til å prate om mine erfaringer som doktor for 200 mennesker som tidels har fått ganske alvorlige skadevirkninger av hasj, sier Haarr til KRS247.

Han sier at man ønsker å nå ut til så mange som mulig, men at de ikke har noen spesifikk målgruppe for informasjonsmøtet.

– Nei, vi tenker vel at målgruppen er den generelle befolkning i Kristiansand og omegn som ønsker å holde seg orientert om et stoff som det er veldig mange myter rundt. Som mange tror de vet noe om og som vi som jobber litt tett på, skjønner at folk ikke forstår hvor kraftig er blitt.

Om hasj bør legaliseres er et naturlig spørsmål som kommer til å dukke opp. Haarr er åpen for forslaget, men ser at det kan by på problemer.

– Hvis legalisering medfører at færre bruker hasj og at det brukes mer fornuftig, så må de gjerne legalisere det for meg.  Mitt problem er at all forskning tyder på det motsatte, at en legalisering gir et signal til de som tåler det dårligst om at her er det fritt frem. Og da tror jeg at legalisering er en farlig vei å gå.

Han tror avkriminalisering vil være en bedre løsning.

– Ja, jeg sier jo det at avkriminalisering hvor du erstatter disse stygge bøtene og kanskje fengselsstraffen med rådgivning og medisisnsk behandling. Det jeg irriterte meg mest over mens jeg var allmennlege for disse 200 hasjbrukerne, var jo hvordan politiet når som helst kunne taue dem inn for noen gram i lomma til eget bruk. Og gi dem noen fæle bøter som kunne frata dem trygda for en hel måned, uten at dette resulterte i at disse folkene ble noe lykkeligere eller at de røykte mindre hasj.

Haarr gleder seg stort til informasjonsmøtet i kveld som er i regi av kriminalforebyggende team i Kristiansand Kommune, ungdomstjenesten og politiet.

– Jeg holder jo mye foredrag og forelesninger rundt omkring i Norge. Men dette gleder jeg meg veldig til, fordi vi her er tverrfaglige. Vi møter opp med en agenda, men vi aner jo ikke hvem som kommer for å høre på oss og det synes vi er veldig kult, avslutter Haarr.

Møtet avholdes i Rådhuskvartalet klokken 18.