KRS247.no

Henter værvarsel...

Vi lenker oss gjerne fast om parkeringshuset bygges

«Folkeaksjonen mot parkeringshus» under torvet har ikke gitt opp kampen. Selv om mange mener at de kjemper en tapt kamp, nekter de å gi seg. Gruppen vurderer nå å bruke lenker som aksjonsform dersom parkeringsanlegget realiseres.

Byggingen av det underjordiske parkeringshuset kan etter planen starte allerede neste måned og skal stå ferdig neste høst.

Lisbeth Reed er med i aksjonsgruppen, og i følge henne er det ett sterkt engasjement blant befolkningen i denne saken.

– Folk vi møter prater med stor intensitet, og de bryr seg virkelig. Mange har også egne forslag på hvordan dette kan løses, og vi merker at folk har satt seg godt inn i saken. Det er moro når man opplever ett slikt engasjement. Vi er nå oppe i 1425 underskrifter på nettoppropet. I tillegg har vi jo underskriftslister både på biblioteket, og en del politiske partier har lister med seg på stands, så jeg regner med at vi er oppe i rundt 1700 underskrifter. Og så har vi jo 2500 likes på Facebook, sier Reed.

Mange mener at kampen som kjempes er en tapt kamp. Alle formaliteter er vedtatt politisk, og byggestart er nært forestående. Reed er ikke enig i at de kjemper en kamp de ikke har mulighet til å vinne.

– Det er veldig mange som stiller spørsmålstegn ved den prosessen som var i vår. ;Mange var veldig skeptiske hele veien, og saksbehandlingen tydet på at det ikke ville bli noen bygging. Faglige råd gikk også mot bygging, så da reagerer vi på helomvendingen som plutselig skjedde i vår. Det kom private aktører inn på markedet og det ble kjørt en anbudsprosess som gikk på rekordfart, noe som er veldig uvanlig. Mange var ikke forberedt på dette, så i demokratiets navn, så bør man kunne kreve saken grundigere behandlet.

På spørsmål om det er realistisk å tro at politikerne vil ta saken opp til ny behandling, så er Reed veldig klar.

– Det er fem politiske partier som krever ny behandling etter valget, så jeg kan ikke tro noe annet enn at det er det mest demokratisk forsvarlige å gjøre. Selv sørlendinger kan bli forbannet.

Førstkommende søndag skal det være en lysmarkering på torvet. Reed mener det er på tide at folkeaksjonen viser motstanden på andre måter enn kun ved underskrifter. Hun håper befolkningen tar turen til for å vise hva de mener.

– Vi oppfordrer folk til å ta med seg lys, og da gjerne gravlys siden parkeringshuset skal anlegges på et gravsted. Det vil bli denne lysmarkeringen på søndag kveld, og det vil bli flere markeringen fremover, sier Reed.
Gruppen har vurdert ulike aksjonsformer, også å lenke seg fast for å forstyrre anleggsarbeidene.

– Blir det bygging av parkeringshuset, så kan det være vi finner frem lenkene. Vi har allerede fått en del henvendelser på at det er en aksjonsform vi bør vurdere. Når vi får slike henvendelser, kan det være at det vil bli aktuelt å lenke oss fast på torvet, avslutter Reed.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/219218766″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]