Annonse

– Vi kommer til å sulte ihjel uten dem


Denne humla er en del av biearten. Nå har den forvillet seg inn i vinduskarmen. (Foto: Ann Helen Gjerde)

Du kan bare glemme å spise epler hvis humlene forsvinner. Mange har skjønt alvoret, og det blir stadig mer populært å bygge insektshoteller for å hjelpe. Jeg tok en prat med Roar Solheim, zoolog ved Agder Naturmuseum for å høre om det hjelper, og hva som skjer hvis biene forsvinner.

– Hvis alle biene forsvant hadde vi opplevd en verdensomspennende sultkatastrofe. Det som hadde vært igjen av matplanter hadde vært gressarter, slike planter som er vindbestøvet. Sett med dyrenes øyne hadde det kanskje vært kjærkomment, men det hadde vært en kjempekatastrofe. Det sier Roar Solheim, zoolog ved Agder Naturmuseum.

Roar Solheim (Foto: Ann Helen Gjerde)

Roar Solheim (Foto: Ann Helen Gjerde)

For det er biene som har jobben med å bestøve plantene, som igjen gir oss mat. Ifølge zoologen er de viktigste grunnen til at biene er truet, det at vi endrer landområder og bruker sprøytemidler. Når vi fjerner naturlig vegetasjon, tar vi bort maten. Vi tar også bort muligheten for biene til å skape seg et bol hvis vi rydder så mye i hagen at det ikke er noe natur igjen. Men kommer vi til å sulte ihjel, spurte jeg Solheim om.

– En god del av artene står i fare for å forsvinne, og vi kjenner ikke konsekvensene for de tilhørende plantene som bestøves av disse insektene. De trues også, og blir borte, og det kan ha uante konsekvenser. Hvis man plukker vekk deler i et økosystem så blir det ustabilt. Vi kjenner ikke konsekvensene før det er for sent, sier Solheim.

Ifølge Solheim er det viktig å forstå at en bie ikke bare er en bie. Totalt i verden finnes det 20 000 arter, her i Norge har vi 210 forskjellige. Innenfor den gruppen lever blant annet honningbien og humlen. På verdensbasis er ti prosent truet, og det er ikke slik at en annen bie kan ta over jobben for en annen bie.

– Det er ikke slik at en humleart kan bestøve alle blomsterartene som finnes i Norge. De er spesialisert til ulike blomster, med ulik lengde i ansiktet og ulik lengde på tunga, forteller Solheim.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer