KRS247.no

Henter værvarsel...

– Vi er historikere, ikke psykologer

Museene tar i større grad en før fatt på utfordrende, følsomme og kontroversielle tema i samfunnet. For tiden jobber Vest-Agder museet med et prosjekt om fattigdom på Sørlandet, hvor publikum blir bedt om å bidra. I møtet med mennesker som intervjues dukker det opp noen etiske utfordringer.

– Vi er historikere og formidlere, vi er ikke psykologer. Vi skal møte mennesker som forteller historier som har berørt dem dypt, som har betydd mye for dem. Vi skal samle inn disse historiene på en forsvarlig måte, og formidle dem til et større publikum. Det sier Kathrin Pabst, leder for forskning, forvaltning og formidling ved Vest-Agder-museet.

Museene har fått et større ansvar for å ta opp temaer som man egentlig ikke snakker om, og ikke forventer at museer tar opp. I den forbindelse har Vest-Agder museet også fått midler til å utarbeide metoder for hvordan man kan jobbe sammen med lokalbefolkningen om relevante temaer. I den prosessen kan det ligge mange utfordringer.

– Det kan være en utfordring å møte et menneske man ikke kjenner, som forteller deg om noe sårt den har opplevd. Du må ta det i mot på en korrekt måte, men det kan være vanskelig når du ikke kjenner vedkommende. Så skal vi jo også møte et publikum vi ikke kjenner, vi skal vekke følelser, men ikke overdrive slik at vi støter noen, forteller Pabst.

Museene har jobbet en stund med å utvide sin samfunnsrolle, men jobber i følge Pabst litt på hver sin måte. Hun mener det mangler gode nok retningslinjer og metoder i møte med menneskene som museene forholder seg til.

– Vi har også forsket en del, og jeg tør å påstå at vi begynner å få en del erfaring. Men det mangler en felles forståelse for museenes profesjonalitet, og hvordan vi skal gjøre dette. Så har vi fått midler slik at vi kan se nøyere på hvordan vi kan møte lokalbefolkningen slik at de føler seg ivaretatt, og vi lager gode og spennende utstillinger.

– Vi er helt avhengige av at lokalbefolkningen møter opp og forteller sin historie. Og de skal vi ta i mot på en respektfull måte, sier Pabst.

Hør hele intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/242707900″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]