KRS247.no

Henter værvarsel...

Varsler bedre kontroller av mobilkraner

Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) har startet med sin undersøkelse etter ulykken der en fem år gammel gutt mistet livet ved Karuss skole i mars. Nå har de kommet med et varsel til Statens vegvesen og Arbeidstilsynet om det de kaller sikkerhetskritiske forhold.

– Varselet går ut på at de funnene vi har gjort i en foreløpige undersøkelsen viser at her har det vært svikt på bremsene da ulykka skjedde og vi er bekymret for at kontrollen som skal avdekke dette type feil ikke har fungert tilfredsstillende, og det har vi også sett ved en tidligere undersøkelse, sier avdelingsdirektør for veiavdelingen i SHT, Rolf Mellum, til KRS247.

«Foreløpige undersøkelser har så langt avdekket at det var bremsesvikt på parkerings- og driftsbremsen på mobilkranens midtre aksel. Den tekniske kontrollen etter ulykken avdekket også at mobilkranens totalvekt var ca. 43 tonn på ulykkestidspunktet, dette er 7 tonn over tillatt totalvekt.», står det skrevet i rapporten som Mellum med flere har forfattet.

I varselet står det følgende: «Foreløpige undersøkelser har påvist at verken den sakkyndige kontrollen ca. to mnd. før ulykken eller kranfirmaets egenkontroll avdekket noen bremsefeil på den aktuelle mobilkranen. SHT har valgt å informere Arbeidstilsynet og Statens vegvesen om dette funnet formulert som et varsel om sikkerhetskritisk forhold.»

Havarikommisjonen har nettopp begynt arbeidet med rapporten og ifølge Mellum har de 12 måneder på seg til å bli ferdige.

Hør hele intervjuet med her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/321731204″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]