En fem personer stor tverrpolitisk delegasjon fra Agder har blitt utvist fra det okkuperte Vest-Sahara. Selv om sørlandske politikere i lang tid har hatt et engasjement i denne saken, er dette fortsatt en nokså ukjent konflikt for de fleste.
Delegasjonen av ungdomspolitikere ønsket å komme inn i de okkuperte områdene for å gi sin støtte til saharawienes rettigheter. Studenten Martin Strand-Münter, AP-representant fra Kristiansand bystyre Lyder Johan Ovesen, AP-representant i bystyret i Arendal Marte Næss Thomassen og stortingskandidatene Elisabeth Garlie Udjus og Theodor Barndon Helland fra henholdsvis MDG og FrP er alle utvist fra de okkuperte områdene.
– Vi ønsker å markere saharawienes rett på en folkeavstemning om selvbestemmelse, grunnleggende friheter og at norsk næringsvirksomhet, spesielt fra Sørlandet, ikke bør bidra til å finansiere okkupasjonen, sier Helland til KRS247.
Konflikten i Vest-Sahara har pågått siden 70-tallet. Den sosialistiske frigjøringsgruppa Polisario protesterte mot spanske kolonistyrkers nærvær i årene 1973-1975 og ønsket seg mer selvbestemmelse og frihet i området. Konflikten eskalerte da Spania trakk seg ut av landområdet, og det brøt ut krig om landets fremtid. Selv om Polisario ble støttet av Algerie endte frigjøringskrigen i et nederlag mot Marokko og Mauretania, og i 1976 ble Vest-Sahara annektert av de to. Siden den gang har stadig flere land anerkjent staten Vest-Sahara, og i fjor var det over 80 land som anerkjenner statens eksistens.
I 2015 publiserte KRS247 videoer fra de okkuperte områdene. Videoene viser hvordan marokkanske myndigheter behandlet lokalbefolkningen som forsøkte å protestere mot okkupasjonen. En av videoene viser at en moské blir stormet av politistyrker.
– Menneskene i Vest-Sahara lever i undertrykkelse og okkupasjon samtidig som situasjonen deres i stor grad er ukjent for mange. Det sies å være en glemt konflikt, samtidig som det er Afrikas siste koloni, sier Elisabeth Garlie Udjus fra Vest-Agder MDG.
Hun er kritisk til marokkanske myndigheter når hun blir spurt om utvisningen fra området.
– Det sier kanskje sitt da marokkanske myndigheter nekter oss adgang til Vest-Sahara uten noen særlig begrunnelse. De er redde for at nettopp denne type medieoppmerksomhet skal bidra til påvirkning utenfra som kan stå i veien for deres egne interesser, sier Garlie Udjus.