Annonse

Utvist fra «Afrikas siste koloni»


Marokkansk politi river av tradisjonelle saharwiske klær når det demonstreres i Vest-Sahara. Demonstrasjoner mot marokkansk okkupasjon slås hardt ned på i området.

En fem personer stor tverrpolitisk delegasjon fra Agder har blitt utvist fra det okkuperte Vest-Sahara. Selv om sørlandske politikere i lang tid har hatt et engasjement i denne saken, er dette fortsatt en nokså ukjent konflikt for de fleste.

Delegasjonen av ungdomspolitikere ønsket å komme inn i de okkuperte områdene for å gi sin støtte til saharawienes rettigheter. Studenten Martin Strand-Münter, AP-representant fra Kristiansand bystyre Lyder Johan Ovesen, AP-representant i bystyret i Arendal Marte Næss Thomassen og stortingskandidatene Elisabeth Garlie Udjus og Theodor Barndon Helland fra henholdsvis MDG og FrP er alle utvist fra de okkuperte områdene.

Theodor Barndon Helland, Vest-Agder FrP.

– Vi ønsker å markere saharawienes rett på en folkeavstemning om selvbestemmelse, grunnleggende friheter og at norsk næringsvirksomhet, spesielt fra Sørlandet, ikke bør bidra til å finansiere okkupasjonen, sier Helland til KRS247. 

Konflikten i Vest-Sahara har pågått siden 70-tallet. Den sosialistiske frigjøringsgruppa Polisario protesterte mot spanske kolonistyrkers nærvær i årene 1973-1975 og ønsket seg mer selvbestemmelse og frihet i området. Konflikten eskalerte da Spania trakk seg ut av landområdet, og  det brøt ut krig om landets fremtid. Selv om Polisario ble støttet av Algerie endte frigjøringskrigen i et nederlag mot Marokko og Mauretania, og i 1976 ble Vest-Sahara annektert av de to. Siden den gang har stadig flere land anerkjent staten Vest-Sahara, og i fjor var det over 80 land som anerkjenner statens eksistens.

I 2015 publiserte KRS247 videoer fra de okkuperte områdene. Videoene viser hvordan marokkanske myndigheter behandlet lokalbefolkningen som forsøkte å protestere mot okkupasjonen. En av videoene viser at en moské blir stormet av politistyrker.

Elisabeth Garlie Udjus, MDG Vest-Agder.

– Menneskene i Vest-Sahara lever i undertrykkelse og okkupasjon samtidig som situasjonen deres i stor grad er ukjent for mange. Det sies å være en glemt konflikt, samtidig som det er Afrikas siste koloni, sier Elisabeth Garlie Udjus fra Vest-Agder MDG.

Hun er kritisk til marokkanske myndigheter når hun blir spurt om utvisningen fra området.

– Det sier kanskje sitt da marokkanske myndigheter nekter oss adgang til Vest-Sahara uten noen særlig begrunnelse. De er redde for at nettopp denne type medieoppmerksomhet skal bidra til påvirkning utenfra som kan stå i veien for deres egne interesser, sier Garlie Udjus.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer