KRS247.no

Henter værvarsel...

Utsetter du?

Det er det mange unge som gjør. En undersøkelse viser at mange begynner å utsette i ungdomsskolen, så blir det bare verre. Og det kan få store konsekvenser å aldri gjøre det du skal, bare det du har lyst til.

– Man bytter det som er nødvendig og viktig å gjøre, med det som ikke er viktig. Det gjør man selv om man vet at man kommer dårligere ut av det i ettertid, sier førstelektor Per Einar Garmannslund.

Det å utsette eller ikke, er en indikator på om du er i ferd med å utvikle gode eller dårlige læringsvaner. Det kan følge deg senere i livet, når du har forlatt skolebenken og har inntatt arbeidslivet. Sammen med Marie Lisbet Amundsen, har Garmannslund spurt 900 ungdomsskoleelever om hvorvidt de utsetter det de skal.

– I 8. klasse er det omtrent en fjerdedel av elevene som utsetter i stor eller svært stor grad, forteller han.

Mange kan vel kanskje kjenne seg igjen i dette, og ifølge Garmannslund trenger det nødvendigvis ikke å være så farlig å utsette litt.

– Noen ganger er det jo behagelig å gjøre det som er litt kjekkere. Men det er jo slik at mye av det vi må gjennom i skole og jobb er rutiner og vanlig hverdag. Da er det viktig å ha gjennomføringsevnen for det som er det daglige, sier Garmannslund.

Tidligere har Garmannslund sett at godt over halvparten av videregående elever utsetter i stor eller svært stor grad. Så begynte han å lure på når dette starter. Nå tenker han at det er en jobb å gjøre, både i skolen, men også hos foreldrene.

– Det er så mye som ber om unge folks oppmerksomhet nå, før trengte man kanskje ikke den graden av selvkontroll og disiplin som man trenger for å gjennomføre skolearbeid. Men hvis man lærer seg å planlegge tiden, synker utsettelsesatferden. Man bør sette seg mål, bestemme seg for hvordan man skal nå målet, hvor lang tid det skal ta og kontrollere seg selv undervegs, mener han.

Hør flere tips om hvordan man kan lære seg å ikke utsette:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/259192978″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]