KRS247.no

Henter værvarsel...

Unngå økonomisk bakoversveis i januar

Hver innbygger i Vest-Agder bruker i gjennomsnitt 10 700 kroner på julehandelen. Til sammen kommer vi til å bruke 55 milliarder kroner på julemat, presanger, pynt og klær, viser DNBs juleundersøkelse. Finansrådgiver, Rolf Guttormsen oppfordrer folk til å tenke gjennom hvor mye penger man har før man setter i gang med julehandelen.

– Det kan være lurt å sette opp et budsjett slik at man vet hva man har å bruke. Tenk gjennom hva man har og hvem man skal handle til. Man behøver heller ikke å kjøpe så dyre gaver, det er også mulig å lage julegaver. Uansett er det viktig å planlegge, sier Guttormsen.

Ikke alle blir tidlig ferdig med julehandelen. I følge undersøkelsen panikkhandler 30 prosent av oss rett før jul. I denne gruppen er det flest menn, men kvinnene kommer etter.

-Ofte er det slik at det ikke betyr så mye hva det koster, da må man bare ha det. Det vi ser nå er at det er flere yngre mennesker som panikkhandler. Med litt svakere økonomi er det lett å ty til kredittkortet, og det kan være bekymringsfullt, sier Guttormsen.

Med omtrent 11 000 kroner til julehandelen bruker innbyggerne i vest en tusenlapp mer enn det som er gjennomsnittet i Aust-Agder. Samtidig som man bør handle etter evne, bør man heller ikke være redd for å bruke penger, mener Guttormsen.

-Mange er avhengige av julehandelen, en del av bransjen baserer veldig mye av omsetningen på julehandelen. Og i vanskelige tider bør vi bruke penger, det gir arbeidsplasser og verdiskaping, sier Guttormsen.

Vi legger ikke alle pengene våre igjen på hos store kjøpesentrene. Mange planlegger å handle på nett, 8 av 10 under 45 år vil å gjøre handelen unna på nettet.
I følge Guttormsen kan det være lurt å bruke kredittkort, spesielt til kjøp på nettet. Men også her bør man ha i tankene at regningen kommer i januar.

-Ofte ser man at januar kan bli krevende. Da kommer det også andre regninger, ikke bare etterdønningene etter julehandelen. Utfordringen kommer hvis du ikke har penger når fakturaen kommer. Med renter et sted mellom 15 og 20 prosent blir det dyrt hvis du ikke betaler.
Hvis man har kontroll på økonomien kan man gjerne bruke kredittkortet, spesielt når man handler på nett. Da kan man rette krav mot kredittselskapet hvis det er noe feil på varen, eller det viser seg at varen ikke kommer i det hele tatt, sier Guttormsen.

Planlegger du julehandelen? Hør hele intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/234804231″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]