Annonse

Tror homofil vigsel blir den eneste store saken


Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus. | Foto: Pål Lomeland

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, tror årets kirkevalg kommer til å dreie seg i veldig stor grad om homofil vigsel. Forskjellene mellom by og bygd er store, og saken kan mobilisere til stor valgoppslutning.

– Jeg tror det er «den ene» store saken ved kirkevalget. For Den Norske Kirke dette et pinefullt spørsmål. Samtidig tror jeg de som ønsker høy valgdeltakelse har fått en sak som virkelig kan mobilisere, og sånn sett fungere som en vitamininnsprøytning i forhold til folkelig deltakelse ved valget, sier Udjus til KRS247.

Han lurer spent på hvordan en eventuelt liberalt utfall i kirkevalget vil gi utslag, særlig med tanke på de konservative som da måtte finnes i minoritet.

– Hva vil det liberale flertallet gjøre for å ta vare på den konservative minoriteten for å hindre kirkesplittelse? Det er en reell fare for at det kan bli en dyp splittelse i kirken i dette spørsmålet.

Når menighetsrådene velges, skal de i sin tur velge utsendinger til kirkemøtet som skal avgjøre homofilispørsmålet. Udjus mener valget er veldig spennende, og at det var overraskende at så mange kandidater i Kristiansandsmenighetene stilte seg positive til homofil vigsel. Noen minutter nord for byen, er nemlig stemningen en helt annen.

– Man skal ikke langt unna byen før kandidatene har helt andre meninger. Vannskillet ved Kvarsteinbroa virker veldig tydelig i denne saken. Samtidig ser vi i for eksempel Vennesla at det er ulike kulturer i ulike deler av kommunen, selv om det er en del av det generelle bildet at holdningene er mer liberale i kystbyene kontra indre strøk.

– Er Kristiansand beltespennen i Bibelbeltet?

– Jeg er veldig i tvil. Det bor snart 90 tusen mennesker med mange forskjellige individer, grupper og historier i byen. Allikevel er nok holdningene vest for Grimstad mer konservative enn i andre deler av landet. Derfor er det interessant det som skjer i Kristiansand.

Hør hele intervjuet her.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer