KRS247.no

Henter værvarsel...

Tror den kunstige trenden har snudd

Juleforberedelsene er i gang, og mange butikker satser stort på salg av kunstige juletrær. Juletredyrkerne tror at det naturlige treet vil bestå, selv om butikkene er fulle av flatpakkede juletrær.

– Selvfølgelig skal vi selge dem, som salgspersonell er man alltid optimist.

Midt inne i butikken står Stein Erik Sætran, butikkleder ved Plantasjen Kristiansand. Han er omgitt av julekuler, lyslenker, adventsstjerner og juletrær. Og en masse esker fulle av juletrær i deler.

Litt flere enn i fjor

Stein Erik Sætran hos Plantasjen i Kristiansand (Foto: Ann Helen Gjerde)

Stein Erik Sætran hos Plantasjen i Kristiansand (Foto: Ann Helen Gjerde)

– Vi planlegger å selge opp mot tusen kunstige juletrær, i tillegg til de to tusen ekte trærne vi har. Det er litt flere enn i fjor, sier han.

Rundt oss lukter det ikke akkurat granbar, det ligger heller ikke barnåler på gulvet. Det er en av grunnene til at folk velger det kunstige alternativet, mener Sætran.

– Mange vil også ha et levende juletre, så vi er nødt til å finne det kundene ønsker. Jul er tradisjoner, og det tukler man som kjent ikke med. Men mange er allergiske, og mange reiser bort i julen. Da er det veldig greit å slippe barnåler på gulvet, sier han.

-Vi er ikke bekymret
Mens butikkene pakker opp og monterer årets juletrær er ikke produsentene av de levende trærne bekymret over om salget deres vil stupe.

– Vi tror trenden har snudd, sier John-Anders Strande. Han er daglig leder i Norsk Juletre, en organisasjon for juletreprodusenter.

– Det kan jo være en og annen lokal produsent, som ligger tett inntil et varehus som kan bli litt svett, men for næringen som helhet er vi ikke bekymret for det, sier han.

John-Anders Strande hos Norsk Juletre (Foto: Ann Helen Gjerde)

John-Anders Strande hos Norsk Juletre (Foto: Ann Helen Gjerde)

I følge Strande har markedet vært stabilt i flere år, 80 prosent av befolkningen skal ha et naturlig tre til jul.

– Det er et økt fokus på miljø, og da er det naturlige treet et opplagt valg. Vi tror flere kommer tilbake etter å ha kjøpt et kunstig tre året før. Det ble ikke ordentlig jul, sier han.

Her har vi et hjørnetre
– Folk har forskjellig heim, og folk har forskjellige tradisjoner. Men alt i alt så er det de grønne trærne som bestselgerne våre.

– Sølvtreet er vel det man vil kalle en moderne stil, sier Sætran.

Det kan man også vel kalle treet som står ved siden av. Der er grenene festet på den ene siden av treet.

– Et slags hjørnetre, sier Sætran.

John-Anders Strande i Norsk Juletre mener at butikkene som har kjøpt inn kunstige juletrær for mange tusen kroner er de som bør være bekymret. Sætran er på sin side ikke videre bekymret.

– Vi har økt salget av de falske trærne, mens de levende trærne faller. Og får vi ikke solgt de legger vi dem bare på lageret, til neste år. Vi trenger jo ikke å gjødsle eller vanne dem.