KRS247.no

Henter værvarsel...

Til deg som ikke skjønner noe av pensjon

Hvor mye har jeg opparbeidet, når får jeg den utbetalt, hvem får jeg den fra og hvordan skal jeg klare å få oversikt over hva jeg kommer til å få? Hvis du stiller deg disse spørsmålene, bør du høre intervjuet nedenfor.

– Man kan egentlig si at pensjonen er delt i tre. Det ene er det man får fra folketrygden, den andre delen kommer fra arbeidsgivere du har hatt og den tredje biten er det som du har spart opp på egenhånd. Det sier Rolf Guttormsen, Finansrådgiver i Dnb.

Hvis man er født i 1963, eller senere, er det den nye pensjonsreformen fra 2011 som gjelder for deg. I denne ordningen blir det hvert år satt av 18,1 prosent av det man tjener, til en pensjonsbeholdning. Når man bestemmer seg for å gå av med pensjon, kan man begynne å ta av disse pengene. Det er regnet ut hvor mye du får utbetalt hvert år, i forhold til hvor lenge det er ventet at du skal leve.

– I tillegg får man jo penger fra arbeidsgiver. Mange av de som blir pensjonister i dag har kanskje bare hatt en eller to arbeidsgivere, da er det jo svært enkelt. Men framover vil man ha mange arbeidsgivere. Da er det viktig å vite at alt det man får i pensjon fra de, også blir registrert, sier Guttormsen.

Pensjon er for mange noe av det mest kompliserte man må forholde seg til i den private økonomien. For å få en viss oversikt over hva man kan forvente å få utbetalt når man går av med pensjon, er rådet fra Guttormsen at man går inn på minpensjon.no eller nav sine nettsider. Der ligger både tall på det man får fra arbeidsgiver, samt det beløpet man får fra folketrygden.

I tillegg bør du høre hele intervjuet med Guttormsen i lenkene under. Her får du svar:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/251151981″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Hva får man i pensjon hvis man har en inntekt på 400 000?
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/251152310″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]