Annonse

Sykehuset får kritikk etter spedbarnsdød


Foto: Tor Erik Schrøder - www.kengurufoto.com

Sørlandets sykehus må tåle kritikk fra fylkeslegen etter at et spedbarn døde på barselposten på kvinneklinikken i Kristiansand. Dødsårsaken skal trolig være mangel på næring.

Det er Fylkesmannen ved fylkeslegen i Vest-Agder som har gått gjennom dødsfallet som skjedde for rundt et år siden. Konklusjonen av gjennomgangen tilsier at sykehuset har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven.

Moren til spedbarnet ble lagt inn på sykehuset i graviditetsuke 38 og etter medisinske vurderinger ble barnet forløst ved keisersnitt. Men i underkant av ett døgn senere skal barnet ha dødd i mors seng på barselavdelingen.

Det foreligger ikke en konkret konklusjon i obduksjonsrapporten, men fylkeslegen skal ha slått fast at spedbarnet ikke fikk nok næring de siste 10 til 12 timene før det døde. Det er ikke i tråd med nasjonale føringer som anbefaler at et barn får morsmelk eller morsmelkerstatning hver tredje eller fjerde time.

Fylkeslege Geir Stangeland sier til NRK Sørlandet at det er i hovedsak to ting som har sviktet.
– For det første hadde barnet ganske lav kroppstemperatur kort tid etter fødselen, noe som kan være et tegn på lav ernæring i kroppen. Da er det grunn til å følge det ekstra godt opp. Sykehuset har ikke fulgt opp et godt nok måltids- og ernæringsopplegg for dette barnet eller fulgt opp blodsukkermåling, sier Stangeland som mener den manglende oppfølgingen i seg selv er kritikkverdig. Han forventer at sykehuset gjennomgår sine rutiner.

Assisterende klinikksjef ved kirurgisk avdeling Siv Ostermann bekrefter overfor NRK at de kommer til å vurdere hvilke rutiner som skal endres for å unngå en gjentakelse.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer