KRS247.no

Henter værvarsel...

Sykehuset får kritikk etter spedbarnsdød

Sørlandets sykehus må tåle kritikk fra fylkeslegen etter at et spedbarn døde på barselposten på kvinneklinikken i Kristiansand. Dødsårsaken skal trolig være mangel på næring.

Det er Fylkesmannen ved fylkeslegen i Vest-Agder som har gått gjennom dødsfallet som skjedde for rundt et år siden. Konklusjonen av gjennomgangen tilsier at sykehuset har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven.

Moren til spedbarnet ble lagt inn på sykehuset i graviditetsuke 38 og etter medisinske vurderinger ble barnet forløst ved keisersnitt. Men i underkant av ett døgn senere skal barnet ha dødd i mors seng på barselavdelingen.

Det foreligger ikke en konkret konklusjon i obduksjonsrapporten, men fylkeslegen skal ha slått fast at spedbarnet ikke fikk nok næring de siste 10 til 12 timene før det døde. Det er ikke i tråd med nasjonale føringer som anbefaler at et barn får morsmelk eller morsmelkerstatning hver tredje eller fjerde time.

Fylkeslege Geir Stangeland sier til NRK Sørlandet at det er i hovedsak to ting som har sviktet.
– For det første hadde barnet ganske lav kroppstemperatur kort tid etter fødselen, noe som kan være et tegn på lav ernæring i kroppen. Da er det grunn til å følge det ekstra godt opp. Sykehuset har ikke fulgt opp et godt nok måltids- og ernæringsopplegg for dette barnet eller fulgt opp blodsukkermåling, sier Stangeland som mener den manglende oppfølgingen i seg selv er kritikkverdig. Han forventer at sykehuset gjennomgår sine rutiner.

Assisterende klinikksjef ved kirurgisk avdeling Siv Ostermann bekrefter overfor NRK at de kommer til å vurdere hvilke rutiner som skal endres for å unngå en gjentakelse.