KRS247.no

Henter værvarsel...

Storstilt åpning av nytt museumsbygg i Nodeviga

I dag åpnet Åpnet Vest-Agder museets nye aktivitetshus i Nodeviga. Huset er hjertet av Odderøya museumshavn, en nyopprettet avdeling med fokus på båter og båtliv, fritid og sommer.

200 til 300 mennesker trosset striregn for å få med seg den offisielle åpningen som et ledd i Tall Ships programmet. Omvisning, musikalske bidrag fra Ivar og Helene Bøksle, Sjømannsforeningens Shantykor og taler fra ordfører Arvid Grundekjøn og fylkesordfører Terje Damman var bare noe av det som stod på programmet.

– Det har vært et ønske i Kristiansand lenge og kunne fortelle den maritime historien. Sjøfartshistorien og historien knyttet bruken av sjøen og bruken av båten. Det har vi ikke kunnet frem til nå, men med åpningen av museumshavnen så har vi muligheten til det, sier museumsdirektør i Vest-Agder Museet, John Olsen til KRS247.

Museumsbygget som nå er reist i Nodeviga er om lag 300 kvadratmeter stort.

– Dette er et veldig fleksibelt bygg, så dette skal vi fylle med mye forskjellig. I utgangspunktet har vi flere verkstedsrom der vi kan sette i stand gamle plastbåter. Vi ønsker å ha samarbeid med folk som eier gamle plastbåter og at disse kan bruke våre fasaliteter. Her er det masse aktiviteter for barna. Man kan lage egne buttons, lære å knytte knuter, en kan lage sin egen skipssekk og ikke minst har vi verdens eneste dobrofon. Hva det er vil jeg ikke røpe, det må folk komme hit å oppleve selv. I tillegg skal vi ha foredrag og seminarer knyttet til det maritime, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

odderøya_museumshavn3

(Fra venstre: Prosjektleder Agnete Kjelin, Leder fagseksjon Kathrin Pabst og Museumsdirektør John Olsen)

Aktivitetshuset, Odderøya Museumshavn er første trinn i utviklingen av området. Det planlegges utvidelser, blant annet et formidlingsbygg, lenger inne på øya.

– Vi har et ønske om å utvikle muesumsområdet videre. I første omgang har vi hatt fokus på de klassiske plastbåtene, men historien er jo mer en dette. Etterhvert ønsker vi å kunne presenter en større del av denne historien. I tillegg ønsker vi å få til et formidlingsbygg, der vi har fokus på utstillinger for å vise frem alle de fantastiske gjenstandene vi har. Det er nedsatt en gruppe allerede som jobber aktivt med å få realisert prosjektet, sier museumsdirektøren.

Prosjektet som fikk sin forløsning i dag er et samarbeid mellom Vest-Agdermuseet, Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune.

Begge de tilstedeværende ordførerne var stolte over etableringen av aktivitetshuset. Mindre stolte var de av Sørlandsværet.

– Det er godt vi har fått 26 grader under Tall Ships Races. 15 grader i går og 11 grader i dag, sa ordfører Arvid Grundekjøn fra talerstolen, til stor latter fra de fremmøtte.

Damman fulgte opp.

– Gratulerer med dagen og jeg drister meg til å si gratulerer med været. For ei havn trenger jo vann. Vi får se det positive i det på den måten, sa Damman.

Foruten museet, så huser bygget også lokaliteter for Orlogsforeningen i Kristiansand.