Annonse

– Starten på slutten på fylkesgrensa


Illustrasjonsfoto

Et bredt politisk flertall i fylkestinget i Aust-Agder har gått inn for å starte forhandlinger med Vest-Agder om sammenslåing av de to fylkene. Kun Arbeiderpartiet og Pensjonistpartiet stemte mot. Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, har fulgt debatten i en årrekke. Han sier vedtaket er stort.

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus. | Foto: Pål Lomeland

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus. | Foto: Pål Lomeland

– Det er et veldig stort vedtak. Nå kan vi stå foran innspurten, sier Udjus.

Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne stemte alle for å starte med forhandlinger. Arbeiderpartiet på sin side ønsket folkeavstemning i saken, og Udjus mener partiet har mye støtte i og rundt Arendal i sin skepsis.

– De har åpenbart mange med seg i og rundt Arendal i sin skepsis til Vest-Agder, men samtidig ser stadig flere at tiden løper fra dagens fylkeskommuner og at Aust-Agder ikke har livets rett, forklarer redaktøren.

– Hvor sannsynlig er det at det blir ett Agder?

– Jeg tror det er veldig sannsynlig. I morgen skal fylkestinget i Vest-Agder behandle samme spørsmål og det vil overraske meg stort om ikke Vest-Agder går inn for det samme, sier Udjus.

Han tror en tidligere forhandlingsrunde kommer til å ligge til grunn for mye av forhandlingene som kommer. I 2010 var forrige store runde i debatten, og der kom partene blant annet frem til fordeling av en del viktige etater og arbeidsplasser.

– Fylkeskommunen skulle være i Vest-Agder, mens fylkesmannen skulle ligge i Aust og litt fordeling av NAV og så videre. Jeg vil tro at de tar utgangspunkt i en god del av det samme nå og at det skulle gå ganske raskt å komme til enighet hvis viljen er til stede. I dag ser vi begynnelsen på slutten for fylkesgrensa.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer