KRS247.no

Henter værvarsel...

– Starten på slutten på fylkesgrensa

Et bredt politisk flertall i fylkestinget i Aust-Agder har gått inn for å starte forhandlinger med Vest-Agder om sammenslåing av de to fylkene. Kun Arbeiderpartiet og Pensjonistpartiet stemte mot. Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, har fulgt debatten i en årrekke. Han sier vedtaket er stort.

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus. | Foto: Pål Lomeland

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus. | Foto: Pål Lomeland

– Det er et veldig stort vedtak. Nå kan vi stå foran innspurten, sier Udjus.

Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne stemte alle for å starte med forhandlinger. Arbeiderpartiet på sin side ønsket folkeavstemning i saken, og Udjus mener partiet har mye støtte i og rundt Arendal i sin skepsis.

– De har åpenbart mange med seg i og rundt Arendal i sin skepsis til Vest-Agder, men samtidig ser stadig flere at tiden løper fra dagens fylkeskommuner og at Aust-Agder ikke har livets rett, forklarer redaktøren.

– Hvor sannsynlig er det at det blir ett Agder?

– Jeg tror det er veldig sannsynlig. I morgen skal fylkestinget i Vest-Agder behandle samme spørsmål og det vil overraske meg stort om ikke Vest-Agder går inn for det samme, sier Udjus.

Han tror en tidligere forhandlingsrunde kommer til å ligge til grunn for mye av forhandlingene som kommer. I 2010 var forrige store runde i debatten, og der kom partene blant annet frem til fordeling av en del viktige etater og arbeidsplasser.

– Fylkeskommunen skulle være i Vest-Agder, mens fylkesmannen skulle ligge i Aust og litt fordeling av NAV og så videre. Jeg vil tro at de tar utgangspunkt i en god del av det samme nå og at det skulle gå ganske raskt å komme til enighet hvis viljen er til stede. I dag ser vi begynnelsen på slutten for fylkesgrensa.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/260972042″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]