Annonse

Sørlendinger dårlige på beltebruk i buss


Sørlandet kommer svært dårlig ut i Statens vegvesens landsdekkende kontroll av beltebruk i buss. Kontrollene avdekket at hver tredje bussjåfør og hver tredje passasjer ikke brukte bilbelte.

Vegvesenet sjekket i forrige uke bruk av sikkerhetsbelte om bord i busser over Norge. Kontrollen avdekket at bussjåførene i Agder er dårligst i landet når det kommer til beltebruk. Her kjørte 36 av 109 kontrollerte sjåfører uten belte. Totalt i hele Norge var det 72 sjåfører som ikke brukte belte, halvparten av disse kommer altså fra Agder.

– Sjåførene er jo de som skal opplyse passasjerene om beltebruk, og så sitter de selv uten. Det er overraskende, sier leder for kjøretøyavdelingen hos Statens vegvesen i Vest-Agder, Morten Nilsen til NRK Sørlandet.

Stadig flere busser har monterte belter. Det er påbudt å bruke beltet når det er montert. Busselskapet har plikt til å informere om at passasjerene må bruke belte, men det er passasjerenes ansvar at det blir brukt.

596 busspassasjerer av totalt 1652 kontrollerte busspassasjerer i de 111 kontrollerte bussene på Agder satt også uten belte. Dette utgjør mer enn 36 prosent av alle passasjerene. Til sammenligning var det bare ti prosent av telemarkingene som kjørte usikret i busser som har belte.

I forrige ukes beltekontroller ble det ikke skrevet ut et eneste gebyr. Kontrollørene fra Statens vegvesen delte ut informasjon, og talte antallet passasjerer med og uten belte.

– Vårt mål er å bevisstgjøre og oppmuntre stadig flere til å bruke belte på buss. Da har vi ulike virkemidler som vi kan ta i bruk. Gebyrer er et av virkemidlene, som det kan være aktuelt å ta i bruk. Det er en veldig enkel måte å spare 1.500 kronene på – om det er belte på bussen, skal det brukes, oppfordrer avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen Vegdirektoratet.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarerLegg igjen en kommentar