KRS247.no

Henter værvarsel...

Sørlendinger dårlige på beltebruk i buss

Sørlandet kommer svært dårlig ut i Statens vegvesens landsdekkende kontroll av beltebruk i buss. Kontrollene avdekket at hver tredje bussjåfør og hver tredje passasjer ikke brukte bilbelte.

Vegvesenet sjekket i forrige uke bruk av sikkerhetsbelte om bord i busser over Norge. Kontrollen avdekket at bussjåførene i Agder er dårligst i landet når det kommer til beltebruk. Her kjørte 36 av 109 kontrollerte sjåfører uten belte. Totalt i hele Norge var det 72 sjåfører som ikke brukte belte, halvparten av disse kommer altså fra Agder.

– Sjåførene er jo de som skal opplyse passasjerene om beltebruk, og så sitter de selv uten. Det er overraskende, sier leder for kjøretøyavdelingen hos Statens vegvesen i Vest-Agder, Morten Nilsen til NRK Sørlandet.

Stadig flere busser har monterte belter. Det er påbudt å bruke beltet når det er montert. Busselskapet har plikt til å informere om at passasjerene må bruke belte, men det er passasjerenes ansvar at det blir brukt.

596 busspassasjerer av totalt 1652 kontrollerte busspassasjerer i de 111 kontrollerte bussene på Agder satt også uten belte. Dette utgjør mer enn 36 prosent av alle passasjerene. Til sammenligning var det bare ti prosent av telemarkingene som kjørte usikret i busser som har belte.

I forrige ukes beltekontroller ble det ikke skrevet ut et eneste gebyr. Kontrollørene fra Statens vegvesen delte ut informasjon, og talte antallet passasjerer med og uten belte.

– Vårt mål er å bevisstgjøre og oppmuntre stadig flere til å bruke belte på buss. Da har vi ulike virkemidler som vi kan ta i bruk. Gebyrer er et av virkemidlene, som det kan være aktuelt å ta i bruk. Det er en veldig enkel måte å spare 1.500 kronene på – om det er belte på bussen, skal det brukes, oppfordrer avdelingsdirektør Jon Molnes i Statens vegvesen Vegdirektoratet.