Annonse

Smuglet video som dokumenterer overgrep


Marokkansk politi river av tradisjonelle saharwiske klær når det demonstreres i Vest-Sahara. Demonstrasjoner mot marokkansk okkupasjon slås hardt ned på i området.

Tor Kristian Engen Ødegård og Kai Steffen Østensen dro begge til Vest-Sahara for å se med egne øyne hvordan livet var som innfødt i området, som er okkupert av Marokko. Det de fikk se og dokumentert kan du se i videoen lenger ned i artikkelen.

Konflikten i Vest-Sahara er en veldig gammel konflikt som startet i 1973 og involverte spansk kolonimakt, Mauretania, Frankrike og Marokko mot Polisariofronten som kjempet for Vest-Saharas uavhengighet og Algerie. I 1992 skulle det etter et FN-mandat holdes en folkeavstemning for å avgjøre hvorvidt landet skulle få løsrive seg Marokko. Den folkeavstemningen har ikke funnet sted per dags dato.

De to mennene, bosatt i Kristiansand, reiste ned til landet og opplevde situasjonen i området på kloss hold.

– Det vi fikk se var et undertrykket folk som opplever å få sin kultur og identitet visket vekk og ut av historien, forteller Amnesty-aktivisten Ødegård til KRS247.

– Da vi landet i Marrakech var vi turister. I løpet av en 17 timers busstur forandret alt seg for de to mennene. Politiet i landet begynte å skjønne formålet med reisen vår, og begynte å forfølge oss, forteller Østensen.

Østensen er fylkesleder for AUF i Vest-Agder, og var i påsken i Palestina og Israel. Han omtaler situasjonen i Vest-Sahara som annerledes enn i Midt-Østen.

– Her er det ikke snakk om en ren okkupasjon og forskjellsbehandling, her er det snakk om en ren utvisking av en hel kultur. Det er på et helt annet nivå enn det som etter min mening skjer i Israel og Palestina, sier Østensen.

Hør hele intervjuet her.

Her er videoopptak de to har gjort i Vest-Sahara, som dokumenterer overgrep mot fredelige demonstranter.

Vi advarer mot tildels sterke bilder i denne videoen.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer