Annonse

Slik unngår du snøskred


Gjennomsøking etter et lite skred forårsaket av en offpist-kjører i alpinanlegget på Hovden for tre år siden. (Foto: Alfred Georg Klausen, KRKH)

Vi blir mer vågale, og vi beveger oss på stadig nye steder i fjellet. Det betyr at vi også er mye mer utsatt for snøskred. De nye fjellvettreglene ber oss om å ta hensyn til varsler og skredfarlig terreng, og Røde Kors gir råd om hvordan.

– Hvis skredet er på vei for å ta deg er det ikke all verdens du kan gjøre, blir du tatt er det som å bli truffet av et tog. Den tiden du har for overlevelse er 15-20 minutter, og du bør rulle deg sammen for å få laget en luftlomme rundt deg. Så er det kameratene dine som kan redde deg, sier Sveinung Tofteland, presse og informasjonsansvarlig for hjelpekorpsene i Vest-Agder.

Sveinung Tofteland (Foto: Ann Helen Gjerde)

Sveinung Tofteland (Foto: Ann Helen Gjerde)

Vi blir stadig flere som går i fjellet, og nye løyper og fjell skal bestiges. Det har skapt et behov for nye fjellvettregler, det finnes farer i fjellet som ikke alle kjenner til, mener Tofteland.

– Tidligere var det noen få, og fjellvante, som gikk ut i skogen, nå skal alle ut på ekspedisjon. Alle er nok ikke kjent med farene som finnes i fjellet, du kan faktisk utløse skred på flat mark. Jeg anbefaler folk å lese seg opp på skred. Ta det seriøst, for det er en lek med noe ganske skummelt, sier Tofteland.

Hør hvordan man unngår snøsred her:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer