KRS247.no

Henter værvarsel...

Slik unngår du snøskred

Vi blir mer vågale, og vi beveger oss på stadig nye steder i fjellet. Det betyr at vi også er mye mer utsatt for snøskred. De nye fjellvettreglene ber oss om å ta hensyn til varsler og skredfarlig terreng, og Røde Kors gir råd om hvordan.

– Hvis skredet er på vei for å ta deg er det ikke all verdens du kan gjøre, blir du tatt er det som å bli truffet av et tog. Den tiden du har for overlevelse er 15-20 minutter, og du bør rulle deg sammen for å få laget en luftlomme rundt deg. Så er det kameratene dine som kan redde deg, sier Sveinung Tofteland, presse og informasjonsansvarlig for hjelpekorpsene i Vest-Agder.

Sveinung Tofteland (Foto: Ann Helen Gjerde)

Sveinung Tofteland (Foto: Ann Helen Gjerde)

Vi blir stadig flere som går i fjellet, og nye løyper og fjell skal bestiges. Det har skapt et behov for nye fjellvettregler, det finnes farer i fjellet som ikke alle kjenner til, mener Tofteland.

– Tidligere var det noen få, og fjellvante, som gikk ut i skogen, nå skal alle ut på ekspedisjon. Alle er nok ikke kjent med farene som finnes i fjellet, du kan faktisk utløse skred på flat mark. Jeg anbefaler folk å lese seg opp på skred. Ta det seriøst, for det er en lek med noe ganske skummelt, sier Tofteland.

Hør hvordan man unngår snøsred her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/254159803″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]