KRS247.no

Henter værvarsel...

Slik blir den nye bussterminalen

Det har lenge vært kjent at Kristiansands gamle bussterminal skal rives og i dag ble vinneren av arkitektkonkurransen kåret og prosjektet til den nye busspaviljongen heter «Natteravnen».

«Den nye busspaviljongen i Kristiansand skal være åpen og transparent, samtidig som den er lun og beskyttende. Et sted som føles trygt og inviterende både på dagtid og på kveldstid,» står det i beskrivelsen av forslaget fra arkitektfirmaet Asplan Viak.

– Busstasjonen og området rundt har hatt behov for opprusting over tid. Da Agder Kollektivtrafikk (AKT) ville flytte ut av bygget, fikk vi politisk flertall for å kjøpe busstasjonen av Kristiansand havn. Tilstanden var dårlig og vi mente vi nå måtte se på området i byfornyelsesperspektiv. Derfor inviterte vi til konkurranse om ny paviljong, som både skal være moderne og funksjonell og holde til en eventuell ny totalløsning for ferge, tog og buss er på plass, forteller Hans-Christian Gram, leder i Kristiansand Eiendom til kommunens nettsider.

Han er veldig fornøyd med vinnerutkastets spennende uttrykk og ser positivt på muligheten for selvforsyning av strøm via solcellepaneler på taket. Men det avhenger av om kommunen har penger til det.

– Solceller er en fordyrende løsning som må utredes videre, sier Gram.

Gruppeleder for arkitektene i Kristiansand, Vibeke Tønnesen Ording, sier prosjektet er planlagt for den reisende og gir tilgang på alle funksjoner man trenger når man er underveis.

Vibeke Tønnesen Ording, Asplan Vik (Foto: Alf Otto Fagermo)

Kollega Sigurd Aanby foreslår overfor kommunens nettside at den nye busstasjonen bør ha en godt opplyst og synlig vegg mot Vestre Strandgate der forbipasserende kan informeres om hvordan energien produseres, forbrukes, og sirkuleres gjennom døgnet i sanntid.

– Det kan bli et prosjekt av nasjonal interesse, og ha en folkeopplysende funksjon man ikke finner andre steder, sier Aanby.

– Det er ikke et veldig stort prosjekt, det er et bygg på rundt 300 kvadratmeter, forteller Ording til KRS247 og forsikrer at de vil nå fristen på neste sommer.

Se større versjon av arkitektbildet

Hør hele intervjuet med Ording her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/325366515″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]