KRS247.no

Henter værvarsel...

Skeptisk til folkeavstemning

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, er ikke positiv til å avholde folkeavstemninger når det kommer til kommunereformen. En folkeavstemning, og det politiske forarbeidet i forkant, må i så fall gjøres grundig.

Udjus er spesielt skeptisk til en ren ja/nei-avstemning.

– Hva stemmer man ja eller nei til? Hvis man stemmer nei til sammenslåing, hva stemmer man ja til? Er det å fortsette som egen kommune? Hva vil det innebære for kommuneøkonomien? Kommuner som Birkenes eller Songdalen vil sannsynligvis tape statlige midler ved å stå alene. Birkenes har allerede i dag en katastrofal økonomi, sier Udjus til KRS247.

Han tror ikke bevaring av grendeskolen i Engesland, for eksempel, vil bli lettere uten kommunesammenslåing. Han skulle i utgangspunktet ønske at Stortinget og regjeringen tok mer initiativ i saken, men konstanterer at de folkevalgte i kommunene må ta avgjørelsen.

– De som er valgt til å ta ansvar her, må ta det, sier Udjus.

Folket skal høres

Udjus mener folkeavstemninger kan utgjøre noen alvorlige snubletråder i kommunereformen, og sier at politikerne, i utgangspunktet, ikke nødvendigvis trenger å følge egne innbyggeres ønsker i denne saken.

– Det står i sentrale vedtekter og lover her at folket skal høres, men den enkelte kommune har stort spillerom for hvordan folk skal høres, sier Udjus.

Songdalen kommune ser ut til å vedta folkeavstemning i kveldens kommunestyremøte etter at Arbeiderpartiets gruppe vil si ja. Varaordfører i Songdalen, Jan Erik Tønnesland (Ap), mener at kommunen skal kartlegge godt hva befolkningen mener. Det skal mye til for at politikerne ikke hører på egen befolkning.

– En folkeavstemning er rådgivende, men det er klart at når man ber folk om råd så skal det mye til for å ikke høre på de. Vi skal også gjennomføre en opinionsundersøkelse for å se hva resultatet blir der, sier Tønnesland.

Gruppeleder for KrF i Lillesand, Andreas Brovig, mener folkeavstemningen som kommunen har vedtatt er det rette å gjøre.

– For oss var det helt naturlig og bystyret var enstemmig i det vedtaket, sier Brovig i en e-post til KRS247.

Hør intervjuene med Udjus og Tønnesland her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/245244536″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/245244539″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]