Annonse

Skeptisk til folkeavstemning


Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, er ikke positiv til å avholde folkeavstemninger når det kommer til kommunereformen. En folkeavstemning, og det politiske forarbeidet i forkant, må i så fall gjøres grundig.

Udjus er spesielt skeptisk til en ren ja/nei-avstemning.

– Hva stemmer man ja eller nei til? Hvis man stemmer nei til sammenslåing, hva stemmer man ja til? Er det å fortsette som egen kommune? Hva vil det innebære for kommuneøkonomien? Kommuner som Birkenes eller Songdalen vil sannsynligvis tape statlige midler ved å stå alene. Birkenes har allerede i dag en katastrofal økonomi, sier Udjus til KRS247.

Han tror ikke bevaring av grendeskolen i Engesland, for eksempel, vil bli lettere uten kommunesammenslåing. Han skulle i utgangspunktet ønske at Stortinget og regjeringen tok mer initiativ i saken, men konstanterer at de folkevalgte i kommunene må ta avgjørelsen.

– De som er valgt til å ta ansvar her, må ta det, sier Udjus.

Folket skal høres

Udjus mener folkeavstemninger kan utgjøre noen alvorlige snubletråder i kommunereformen, og sier at politikerne, i utgangspunktet, ikke nødvendigvis trenger å følge egne innbyggeres ønsker i denne saken.

– Det står i sentrale vedtekter og lover her at folket skal høres, men den enkelte kommune har stort spillerom for hvordan folk skal høres, sier Udjus.

Songdalen kommune ser ut til å vedta folkeavstemning i kveldens kommunestyremøte etter at Arbeiderpartiets gruppe vil si ja. Varaordfører i Songdalen, Jan Erik Tønnesland (Ap), mener at kommunen skal kartlegge godt hva befolkningen mener. Det skal mye til for at politikerne ikke hører på egen befolkning.

– En folkeavstemning er rådgivende, men det er klart at når man ber folk om råd så skal det mye til for å ikke høre på de. Vi skal også gjennomføre en opinionsundersøkelse for å se hva resultatet blir der, sier Tønnesland.

Gruppeleder for KrF i Lillesand, Andreas Brovig, mener folkeavstemningen som kommunen har vedtatt er det rette å gjøre.

– For oss var det helt naturlig og bystyret var enstemmig i det vedtaket, sier Brovig i en e-post til KRS247.

Hør intervjuene med Udjus og Tønnesland her.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer