KRS247.no

Henter værvarsel...

Sånn ser parkeringskjelleren ut nå

Det er tre måneder til åpningen av det kontroversielle parkeringsanlegget under Torvet i Kristiansand og under dagens før-åpning for Kristiansand Næringsforening ble det klart at det nå er slutt på utsettelser.

– Vi blir ferdig i tide, forsikrer Jesper Magnussen, som er prosjektleder i Veidekke, til KRS247.

Prosjektleder, Jesper Magnussen (Foto: Alf Otto Fagermo)

– Opprinnelig var overleveringsdatoen november 2016, men etter å ha gjort grundigere undersøkelser av grunnen sommeren 2015, oppdaget vi at det var betydelig mer leire og leirformasjoner og de lå høyere enn det man tidligere hadde forutsett. Det gjorde at vi måtte sette i gang tiltak for å få bæring utenfor spunten i fjellet, også måtte vi grave alle 50.000 kubikkmeter i små seksjoner for å kunne avstive underveis og støpe bunnplater. Så det har vært en lang og tung prosess å få ut massene, forteller Magnussen videre.

Når parkeringsanlegget står ferdig, vil det fremstå som et veldig lyst og innbydende anlegg. Under før-åpningen kom det blant annet frem at lysstyrken vil være 150 lux, mer enn dobbelt så mye som kravet er, i tillegg så blir det god plass til bilene både i høyden og bredden.

– Det har vi spesielt gjort i høyden på U1 (første nivå) for å tilgodese handikappbiler og på U2 (andre nivå) har vi lagt litt ekstra på høyden for å være sikker på at vi oppnådde minimumshøyden. Så ønsket Torvparkering å gå ut med brede parkeringsplasser enn det som er vanlig i byen, og de går da helt opp til 2,65 meter. Det betyr litt færre parkeringsplasser enn det i utgangspunktet var plass til, men de ville heller ha litt færre plasser for å kunne gi mest mulig komfort til brukerne. Det er et veldig flott tiltak, synes jeg, sier prosjektlederen.

For daglig leder i P-hus Torvet er det viktig at de har tatt store forholdsregler under hele prosjektet.

Jon Bjørgum, P-hus Torvet (Foto: Alf Otto Fagermo)

– Nå har det vært slik at vi har hatt veldig stort fokus på sikkerhet rundt prosjektet og da har vi gjort valg knyttet til dette. Vi har hatt en ambisjon om at vi skal ha det sikreste parkeringsanlegget i Norge, sier Jon Bjørgum.

Han har selvfølgelig fått med seg kontroversene rundt både byggingen av anlegget og det siste nå med at ESA skal gå inn og gjøre en grundig gjennomgang i kommunens rolle med tanke på tildeling av konsesjonen som i utgangspunktet er på femti år.

– Det påvirker oss ikke så mye, bortsett fra at det preger oss i hverdagen og det som vi så på som en gave for byen, har på grunn av kontroversen blitt mer et herk. Men det er ikke sånn lenger nå, jeg synes den tonen er litt annerledes og vi møter ikke så mye motstand og det er ikke så mye diskusjon , sier Bjørgum.

Se bilder fra før-åpningen her


Her kan du høre hele presentasjonen som ble holdt under føråpningen. De som snakker er: Jon Bjørgum, daglig leder ved P-hus Torvet, Jesper Magnussen, prosjektleder i Veidekke, Yvonne Fernmar Willumsen, fylkeskonservator i Vest-Agder Fylkeskommune, Tore Andreas Gundersen, TimePark og Harald Andersen fra Kvadraturforeningen.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/314267306″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Hør intervjuet med prosjektlederen her

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/314266806″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Hør intervjuet med daglig leder her

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/314266803″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Vi beklager litt dårlig lydkvalitet på filene. Det pågår fortsatt arbeider der.