KRS247.no

Henter værvarsel...

Rimelig og ukomplisert svinenakke

Braisert svinenakke, er andre matrett ut i den nye spalten «Mandagsmat». Hver mandag lages det en ny middagsrett i morgensendingen på Radio Sør. Enkle nok til at alle skal klare å lage de, gode nok til at alle skal like dem.

– Denne ligger på rundt 4, sier Harald Hamre, kjøkkensjef og daglig leder ved Vigeland Hovedgård.

Harald Hamre i sitt rette element, kjøkkenet på Vigeland Hovedgård.

Harald Hamre i sitt rette element, kjøkkenet på Vigeland Hovedgård.

Det svarer han når jeg spør ham om hvor vanskelig retten er å lage, på en skala fra 1 til 10. For poenget er jo at vi hver mandag skal vise dere enkle og gode middagsretter, slik at du slipper unna en dag med planlegging. Braisert svinenakke er ikke så vanskelig som det høres ut, og kjøttet man bruker er en av de rimeligste kjøttypene.

– I dag trenger vi svinenakke, rotgrønnsaker, rødvin, vann, olivenolje og laurbærblad. Til denne retten må man regne 1, 5 time, men det er ikke sikkert at du bruker så lang tid. Kjøttet står i ovnen, mens du kan vaske huset i mens, sier Hamre.

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.

Nå får han hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio, og deretter legger jeg ut oppskrift og bilder her.

Braisert svinenakke på en seng av rotgrønnsaker (Foto: Ann Helen Gjerde)

Vil du lage denne deilige middagsretten, er det bare å følge oppskriften nedenfor:

Dette trenger du til fire porsjoner:
1 kg svinenakke
2 dl rødvin
4 stk gulrot
1 løk
1\2 purreløk
1\2 sellerirot
1 persillerot
2 laubærblad
2 ss olivenolje

Slik gjør du:
Ha salt og pepper på svinenakken og brun den godt i varm panne. Legg den i en jerngryte, eller en form som er høyere en kjøttet.

Skrell og grovkutt 1 gulrot, løk og purreløk. Ha dette oppi kjelen med kjøttet, rødvin og laurbærblad. Fyll opp med vann slik at kjøttet nesten er dekket. Stek i 1 time og 40 minutt på 150 grader.

Skrell resten av grønnsakene (sellerirot, gulrøtter og persillerot) og kutt i jevne biter før du legger dem i en ildfast form. Ha på 2 ss olivenolje, salt og pepper. Stek så i ovn på 160 grader i 6-10 minutt (kommer an på hvor store biter). Ta ut grønnsakene mens det ennå er litt motstand i dem.

Når kjøttet er ferdig tas det ut av kraften og pakkes i alluminiumsfolie.

Sil så kraften, spar 0,5 liter til suppe neste uke. Ha resten av kraften i en kjele og kok i ca 10 minutt til god fyldig smak.

Ønskes tykkere saus kan den jevnes med maizenna eller monteres med 2 ss godt smør.
Ved servering varmer du opp grønnsakene, deler opp kjøttet og serverer.

Sunt og rimelig er ikke feil. (Foto: Ann Helen Gjerde)

Bon appetitt!

Hør hvordan retten lages her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/243674480″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Og hva blir dommen?:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/243674655″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]