KRS247.no

Henter værvarsel...

Rekordlave strømpriser kan bli enda lavere

Prisen på strøm sank i juni til det laveste nivået på 13 år. Og strømmen blir trolig enda rimeligere i juli. Det melder strømleverandøren LOS i en pressemelding.

Det er redusert forbruk og høy produksjon av strøm i Sverige som er årsakene til prisfallet.

Gjennomsnittsprisen på strøm falt fra 18,5/kWh øre til 12/kWh øre. Juniprisen endte to øre lavere enn markedet trodde på forhånd.

– Det er 13 år siden sist vi strømprisen var så lav i juni. Selv om måneden ble litt kjøligere enn vanlig, var juni likevel varmere enn mai. Høyere temperaturer gir redusert strømforbruk og dermed faller prisen, forklarer Andreas Myhre, leder for krafthandel i LOS.

I følge pressemeldingen bidro Sverige med mye kraft i markedet da svensk kjernekraft ble faset inn igjen etter å ha gjennomgått vedlikehold i mai. I tillegg smeltet det aller meste av snøen i Sverige i juni. Dermed satte de svenske elvene god fart i strømturbinene i Nord-Sverige.

I Sør-Norge kom det en del nedbør i starten av juni, det meste som regn, men også noe snø i fjellet. Vannmagasinene ble tappet ned i juni for å gi plass til snøen som skal smelte. Dermed var produksjonen høy også i Norge.

– Vi venter fortsatt på den store snøsmeltingen. Når den først kommer, vil det gi økt produksjon av strøm. Kombinert med ferietid og redusert strømforbruk, borger det for lave strømpriser. Markedet forventer en strømpris rundt 11-12 øre gjennom hele sommeren. Aldri før at vi sett markedet hatt så lav forventning til sommerprisene som i år, sier Myhre.