KRS247.no

Henter værvarsel...

Prinsippkamp om manglende lønn etter konkurs

Etter at bemanningsselskapet Personal Partner slo seg selv konkurs tidligere denne måneden, har eierne opprettet et nytt selskap og driver videre som bemanningsselskap, men da med adresse i Mandal. Nå viser det seg at flere av de som var ansatt i det gamle selskapet, ikke har fått det de har krav på i løpet av prosessen.

I en artikkel hos VG kommer det frem at flere innleide bygningsarbeidere i blant annet Oslo og Verdal, ikke har fått utbetalt lønn fordi de hørte til PP Consultants Sør, som var navnet på selskapet som slo seg selv kurs 13. februar. Denne navneendringen skjedde 2. februar og 12. februar ble Personal Partner AS gjenopprettet med et nytt organisasjonsnummer, nye eiere og et nytt kontor.

Bruker alle triks i boken
Organisasjonsarbeider Boye Ullmann i Rørleggernes Fagforening i Fellesforbundet har tatt ansvar for å se på saken og reagerer kraftig på måten bemanningsbyrået har behandlet den innleide arbeidskraften på.
– Det de i realiteten gjør er å lure seg unna lønnskostnader og overføre de til den enkelte skattebetaler; det er til slutt statens lønnsgarantiordning som må ta regningen, sier Ullmann til VG og understreker at det handler om en prinsippkamp hvor vikarbyrådirektivet står sentralt. – Det har gått fra vondt til verre. I dag er det knapt noen faste ansatte igjen og selskapet bruker alle triksene i boken for å unngå de forpliktelsene som det ligger i det å ansette folk. Frem til nå har bedrifter som må innskrenke, varlset at de må permittere. Det er den ryddige veien, hvor de ansatte får lønn under permitteringstiden og hvor de får lønn i oppsigelsestiden og deretter ledighetstrygd hvis de blir ledige, sier Ullmann.

Fikk beskjed om flytting via SMS
Lau Gruner, som har jobbet for Personal Partner i tre år, kan fortelle at han i forrige uke fikk en melding fra sjefen om at han ville bli flyttet til det nye selskapet: «God morgen. Jeg har ordnet oppdragsbekreftelse fra og med i dag til alle sammen. Hvis du er med videre, er det viktig at du drar på jobb nå. (Innleieselskapet) trenger uansett beskjed om hva du velger. Fortsette arbeidet i nytt selskap fra i dag, eller reise hjem i dag? Hører fra deg snarest.»

Har fulgt loven
Tor Kristian Berge i Personal Partner AS avviser at de har brutt loven og liker dårlig at de blir trukket frem som et negativt eksempel. Han mener de har ikke hatt noen store personalmessige utfordringer utover tre dansker som har gått til sak. I forhold til de fem innleide i Verdal mener Berge at konkursen har skylden for at de ikke har fått utbetalt full lønn, men at de før helgen fikk en overføring på 10 000 kroner som et forskudd.

Berge sier til VG at det er heller ikke noe galt i å endre navn og fortsette videre drift med det gamle navnet siden de kjøpte navnet fra konkursboet og har fått inn nye investorer.
– Ingen av eierne har tjent fem øre på det gamle selskapet eller konkursen. Markedet er knalltøft og det er konstant kostnadspress. Dette ble gjort fordi eksterne investorer har tro på produktet og gikk inn og finaniserte dette. Vi er selvsagt lei oss for situasjonen vi har havnet i, men det har aldri vært snakk om å lure noen.