KRS247.no

Henter værvarsel...

Politiet: Vær ekstra oppmerksomme

Politiet skriver i en pressemelding at november er høysesong for grove tyveri fra bolig. Politiet ber derfor innbyggerne være spesielt oppmerksomme inn i den mørkeste årstiden.

– Mye av årsaken er nok at det er mørkere om kvelden, og at oppdagelsesrisikoen er lavere. Det kan selvfølgelig skyldes andre forhold, men mye av årsaken tror jeg skyldes mørket, sier etterretningsleder Torgeir Winsnes ved Agder politidistrikt til KRS247.

I 2014 ble det registrert omkring 300 grove tyverier i frittliggende boliger i Agder, hvor 45 av disse var i november. Dette er nesten dobbelt så mange forhold som snittet pr. måned.  Politiet ber derfor Agders innbyggere være spesielt oppmerksomme på mistenkelig aktivitet i boligfelt og sikre lettomsettlige verdier som smykker og sølvtøy inn i den mørkeste årstiden.

Politiet kommer derfor til å være spesielt aktive i tettbebygde områder og i båthavner/opplag som vurderes som spesielt utsatt. Politiet har også hengt opp plakater i båthavner og opplag som gir noen tips til hvordan man kan sikre båten for vinteren.

– De siste årene har vi sett at den østlige delen av distriktet er mer utsatt enn den vestlige. Vi er klar over det og setter inn ekstra ressurser der vi vet det er behov. Vi vil også ha et særskilt fokus mot lokale gjengangere som vi vet er aktive på det her området, sier Winsnes.

Her er politiets tips til hvordan innbyggerne kan sikre seg i forhold til boliginnbrudd:

 • Folketomme hus i tettbygde strøk er mest utsatt

De aller fleste grove tyverier fra villa skjer i tettbebygd strøk der gjerningspersonene kan parkere bilen et stykke unna og ta seg inn til huset til fots. Svært få innbrudd skjer når fornærmede er hjemme, og i de fleste tilfeller er huset forlatt over flere dager. Mye tyder på at mange gjerningspersoner rekognoserer i forkant og velger seg ut objekter som er mørklagt eller av andre årsaker virker tomme for folk. Sørg derfor for at huset ikke ser forlatt ut når du reiser. Ikke trekk for gardiner og la noen lys stå på.

 • Sett over fast telefonen til mobil

Dersom man har fasttelefon bør denne settes over til mobil hvis man reiser bort. Slik sikrer man at noen svarer hvis noen skulle ringe inn til huset for å sjekke om noen er hjemme.

 • Sikre verdigjenstander før du reiser

Hvis man skal forlate boligen over flere dager bør man sikre verdigjenstander. Gjerningspersonene er stort sett ute etter lettomsettelige varer som er enkelt å skjule og frakte til fots. Sølvtøy og smykker, lap topper, telefoner og Ipader bør derfor legges et trygt sted.

 • Noter serienummer

Noter serienummer på mobiltelefoner, ipader og pcer og ta bilder av smykker eller sølvtøy. Dette gjør det lettere å spore tyvegods til gjerningsmannen eller tilbake til eier.

 • Ta kontakt med politiet dersom du ser mistenkelig aktivitet i nabolaget

Ved observasjon av mistenkelige kjøretøy, noter registreringsnummer. Ved observasjon av mistenkelige personer, noter beskrivelse av utseende og klesdrakt.

 • Ingen stjeler uten heler

Grove tyverier mot boliger er i stor grad profittmotivert. Gjerningspersonene er derfor avhengig av å omsette tyvegodset. Hvis du tilbys varer som du mistenker stammer fra en straffbar handling bør du derfor ta kontakt med politiet.

Her er politiets tips til hvordan innbyggerne kan sikre seg i forhold til tyveri av båt og båtmotor:

 • Fjern propell og motordeksel
 • Bruk godkjent lås og vaier/kjetting
 • Gjør båthengeren ufunksjonell (fjern hjul, drag, etc)
 • Sett opp bom/sperre for å hindre kjøretøy adgang
 • Sett båt/motor slik at tyvene får håpløse arbeidsforhold
 • Bruk fantasien for å gjøre det vanskelig for tyvene
 • Sørg for at området er godt opplyst
 • Noter bilnummer/signalement på mistenkelige personer
 • Ta bilder dersom situasjonen tilsier det.