Annonse

Politiet: Inngå samarbeid med naboen


Etterforskningsleder, John Thomas Homme (Foto: Casper Lehland)

Den siste tiden har folk på Sørlandet funnet ulike symboler og tegn på dørkarmene sine. Disse antas av politiet å være et kodesystem som omreisende kriminelle bruker for å sjekke om du er hjemme.

– Det har vært litt fokus på dette i det siste. Dette vi mener er at dette er en taktikk som kriminelle bruker for å finne ut om det er aktivitet i et hus. De legger eksempelvis lapper i døra eller andre ting, slik at de kan se om det har gått folk inn og ut av huset eller om det står tomt. Det sier etterforskningsleder John Thomas Homme ved Kristiansand Politistasjon til KRS247.

Han anbefaler at folk er på vakt

– Vårt råd er å passe på for hverandre. Allier deg med naboen for å sørge for at huset ditt ser bebodd ut når du er på ferie. Noe kan du også forberede selv som å la det stå litt lys på i huset, la kaffekoppen stå igjen på bordet og gjemme unna verdisaker. Og sist men ikke minst, la være å melde på Facebook at du er på ferie.

I følge etterforskningslederen har det ikke vært oppdaget mange tilfeller der slikt kodesystemet har vært benyttet i Kristiansand.

– Det er riktig at det ikke foreløpig har vært en bølge av slikt i Kristiansand. Men det skjer jo her også. Foreløpig har de nok hatt litt større utfordringer i Grimstad, Arendal og enda lenger øst. Dette er nok noe vi mistenker at grupperinger fra utlandet holder på med. Så kan jo selvfølgelig også lokale kriminelle drive med slikt, men vi har nok mer linket dette mot det vi kaller mobile vinningskriminelle, sier Homme før han utdyper;

– Mobile vinningskkriminelle er navn vi ofte bruker på kriminelle som gjør mange brekk i flere politidistrikt på få dager. De kommer gjerne med fly eller ferje inn til landet, fra Europa eller øst-Europa. Deretter begår de innbrudd for så å forsvinne tilbake sine hjemland.

– Bruker dere tid på å etterforske disse små sporene dere får tips om?

– Det er jo ofte slik at sånne små spor som dette, kan være den lille brikken vi mangler. Så det kan være den lille papirlappen og påfølgende tips som gir et større bilde, som igjen medfører at vi kan oppklare mange saker.

– Hva bør man gjøre dersom man oppdager noe mistenkelig?

– Politiet er alltid interessert i opplysninger om slike små funn. Men kanskje vel så mye hvis man ser biler og folk som gjør unormale ting på unormale tidspunkt. Vi oppfordrer folk til å tipse oss fortløpende i dagene fremover dersom det skulle skje mer.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer