KRS247.no

Henter værvarsel...

– På tide at kommunene tar sin andel

Utdanningsrådgiver i NHO Agder, Fred Skagestad, er klokkeklar i sin tale; sørlandskommunene må øke sitt inntak av lærlinger. Helst allerede i år.

– Vi opplever at en del bransjer har konjunkturnedgang og sliter med å ta inn lærlinger. Vi har mange ungdommer som har satset på yrkesfag som trenger lærlingplass, sier Skagestad til KRS247.

Han mener kommune og stat kan prioritere inntak av lærlinger i langt større grad enn de gjør nå, hvis de vil.

– Vi vet at kommunene og statlige virksomheter har en forutsigbar økonomi. De har aldri konjunkturnedgang, mener Skagestad.

Han mener at det er på tide at kommunal sektor tar ansvar i stedet for å overlate ansvaret for å utdanne ungdom i området til privat sektor. Industrien sliter og det samme gjør deler av byggenæringen. Det gjør at mange unge står uten lærlingplass, og i tillegg finnes det en del innvandrere som skulle hatt utdanning.

– Det er jo måltall om tre lærlinger per tusen innbyggere i kommunene. På Sørlandet er det tallet 1,6. Her er det mye å gå på. Vi hadde gjerne sett at dette blir materialisert fra planer til faktisk inntak av lærlinger i år. Det er nå vi trenger plassene, sier Skagestad.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/256253725″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]