KRS247.no

Henter værvarsel...

Overraskende gode regnskapstall for Kristiansand kommune

Til sammen har de ulike tjenestesektorene spart inn 57 millioner kroner. Årsregnskapet viser at netto driftsresultat ble på 93 millioner kroner mer i pluss enn budsjettert.

– Situasjonen er lysere nå enn da vi fikk budsjettet vedtatt i desember, sier regnskapssjef Arne Henrik Lukashaugen i Kristiansand kommune.

– Det var overraskende at det ble såpass store besparelser og gode resultater. Vi er i grunn litt beroliget over at det ble såpass godt. Vi har ikke tappet alle fond slik vi var redd for at vi måtte gjøre.

Forsiktighet

En stram økonomistyring og god avkastning fra energiverksfondet har bidratt til de positive tallene. Det er kun teknisk sektor som har et mindre underskudd. I utgangspunktet beholder de enkelte sektorene overskuddet, men ved gjennomgang av årsrapporten, kan bystyret velge å trekke tilbake noe av midlene.

Forsiktighet har vært et nøkkelord for fjorårets budsjett og kommer til å fortsette å være det:

– Det er for tidlig å si hvordan situasjonen kommer til å bli i 2015. Det er lagt opp til en del innstramminger, så om det går like bra fremover det er litt vanskeligere å si.

Lav skatteinntekt

Den største utfordringen for regnskapssjef Lukashaugen er skattenivået:

– Vi sliter med litt dårlig skatteinngang. Vi ligger en god del under landsgjennomsnittet. Den trenden har faktisk fortsatt, vi sakker akterut i forhold til landsnittet når det gjelder skatt per innbygger. Det er mange næringer som sliter nå om dagen, det kan selvfølgelig slå ut på skatteinngangen for oss også. Det er den største bekymringen egentlig, hvordan ledigheten kommer til å bli fremover.

Nærmer seg lånetak

Kristiansands bystyre har vedtatt å holde seg under et lånetak på 5.3 milliarder. Regnskapssjefen er fornøyd med at kronebeløpet har holdt seg på det samme nivået i flere år etter hverandre, men han er selvfølgelig klar over utfordringene økte renter vil gi.

– Ca 60 prosent av gjelda vår har vi sikret renta på. Slik at det ikke gir en umiddelbar virkning på hele lånegjelda hvis rentenivået skulle øke. Vi er ikke så sårbare som kanskje enkelte andre kommuner er i forhold til en fremtidig renteøkning.

Hør intervjuet her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/192591079″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]