KRS247.no

Henter værvarsel...

Over 70 må gå hos Skanska

Byggselskapet Skanska taper konkurransen mot utenlandske arbeidere og ser seg nødt til å si opp mellom 70 og 110 anleggsarbeidere.

Den avdelingen som blir rammet i denne kuttrunden er anleggsdelen i Norge, som består av rundt 650 ansatte og over 100 har vært permittert siden starten av februar.

– Det er en forferdelig trasig situasjon. Jeg føler med de stakkarene som blir berørt av dette. Mange vil nå føle seg usikre på hva framtida vil bringe, sier hovedtillitsvalg Jan Åge Vik til Frifagbevegelse.

Årsaken til oppsigelsene skal være, som i oljenæringen, lav ordreinngang. Og Vik tror det skyldes at Skanska taper i konkurransen mot utenlandske bedrifter og norske bedrifter som bruker utenlandske underentreprenører.

– Det dreier seg om en slags lovlig sosial dumping, sier Vik.

Nå starter prosessen med å finne ut hvem som må gå blant Skanskas 650 anleggsarbeidere. Jan Åge Vik tror ansiennitet vil bli det viktigste kriteriet, foran kompetanse og hensyn til sosiale forhold. Det vil bety at dersom det er noen over 58 år som har lav ansennitet, kan de bli ofret til fordel for en som er yngre med lengre fartstid i selskapet.

Det er uklart hvor mange i Kristiansand og Agder som må gå som følge av nedbemanningen.