Sørlandet er dårligst i landet på likestilling, til tross for at det er såpass mye fokus på det. For Hæge Johannessen og Randi Øverland var det ikke så vanskelig å se behovet for en konferanse med fokus på problematikken med at mannlige ledere fortsatt lettere ansetter menn.
– Vi ser det at de er litt flinkere på det i kommunal sektor, men vi har fortsatt en lang vei å gå innen privat sektor, sier likestillingsrådgiver ved UiA Randi Øverland til KRS247.
Hun er sammen med leder i Likestillings- og integreringsutvalget ved UiA, Hæge Johannessen hovedpersonene bak konferansen som blant annet spør seg om det er bevisste valg eller latskap som gjør at kvinner fortsatt må kjempe for å komme seg i ledene toppstillinger. Men de ser noe positivt på at flere og flere kvinner kommer seg opp og frem.
– Vi ser at det er et stort flertall av kvinner, men det er fortsatt veldig få som tar doktorgrad. Vi jobber med å få til flere til å gjøre det og samtidig få de til å ta doktorgrader, sier Hæge Johannessen som tror det handler om å få hevet kompetansen.
Men det er også en annen faktor som kan spille inn på hvorfor Sørlandet ligger et godt stykke etter flere av regionene.
– Det nesten som jeg tør ikke si det, men jeg tror religionen har mye å si, sier Johannessen.
– Det henger nok også sammen med sjøfartstradisjonen og den fordelen i forhold til de yrkene der. Industrien er fortsatt veldig mannsdominert, men heldigvis er det mye arbeidsplasser fremdeles innen industrien. Det har vært mye tradisjonelle mannsfag og vi har fremdeles ikke brutt den barrieren. Og vi ser det på yrkesfag. Norge er fortsatt veldig kjønnsbunden når det gjelder yrkesvalg. Det synes jeg er pussig, sier Øverland.
Hun tror det fortsatt vil ta tid før vi kommer mer likestilling og henviser til at det i den regionale planen Agder 2020 ble lagt opp at Agder skulle ligge på landsgjennomsnittet, men etter noen få år ble fristen utsatt til 2027.
– Hvis en skal holde på sånn i politikken og bare skyve på tidsfrister, så vil det ta enormt lang tid. Men legger vi inn en bevisst holdning, tiltak og penger så vil det være mulig. Og penger til gode prosjekter er noe vi virkelig trenger, sier Randi Øverland.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/233593940″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]