KRS247.no

Henter værvarsel...

Ønsker å teste helt ny radioteknologi i Kristiansand

Teknisk utvalg i Norsk Lokalradioforbund har rettet en forespørsel til Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) om tillatelse til å starte testsendinger med HD Radio i Kristiansand.

Målet er at myndighetene skal få mulighet til å teste systemet og deretter gjøre en vurdering om dette kan være et digitalt alternativ for lokalradiobransjen i Norge. Da Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet har tilhold i Lillesand, ønsker forbundet å sette opp løsningen i umiddelbar nærhet, for å sikre optimale testforhold.

HD Radio er et digitalt radiosystem tilsvarende DAB. Forskjellen er at HD Radio bruker dagens FM nett til digitale radiosendinger og er derav billigere siden man kan gjenbruke infrastruktur. Systemet krever en egen mottaker, men det finnes nå prototype kombinasjonsmottakere som tar i mot både FM, HD og DAB. Dette gjør systemet anvendelig for blant annet lokalradiobransjen.

Gereon Joachim, Senior Director i selskapet iBiqutity Digital Corporation var i forrige uke på besøk hos Radio Sør for å vise fordelene med HD Radio.

– Denne teknologien har vært på lufta i et tiår i Nord-Amerika og har bevist sin kommersielle styrke og verdi for lytteren. HD Radio systemet fungerer i forskjellige modus for å møte de unike og ulike behovene for kringkastere. HD radio vil også fungere i såkalt hybridmodus hvor man kan sende sin hovedkanal både analogt og digitalt på FM båndet, mens man samtidig kan tilføre 4 lydkanaler, avanserte tilleggstjenester, synkroniserte bilder og trafikkinformasjon. Siden man også kan bruke deler av dagens FM infrastruktur er HD Radio en enkel og kostnadseffektiv løsning for lokalradioer, sier Joachim til Radio Sør.

Norsk lokalradioforbunds tekniske utvalg har tidligere gjennomført suksessfulle tester av heldigitale HD Radio sendinger i Osloområdet.