KRS247.no

Henter værvarsel...

Nå bruker utenlandske svindlere lokale mobilnumre

I det siste har flere mobilkunder på Sørlandet opplevd å få henvendelser fra utenlandske selskaper som benytter seg av mobilnumre som tilhører uskyldige norske abonnenter. Svindelsamtaler er et kjent fenomen, men det nye nå er at den som ringer gjennom nummermanipulasjon kan utgi seg for å være naboen. Verken Telenor eller Nasjonal kommunikasjonsmyndighet er godt kjent med denne svindelmetoden og ber folk være aktsomme.

– Vi er kjent med at utenlandske selskaper ringer rundt for å prøve å få informasjon fra folk og det har vært flere saker om dette tidligere. Men det at de nå har begynt å bruke mobilnumre til norske abonnenter er relativt ukjent for oss, sier informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling, til KRS247.

Informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling | Foto: Telenor

Informasjonssjef i Telenor, Per A. Meling | Foto: Telenor

Metoden som brukes går ut på å skjule hvilket nummer de ringer fra ved å endre det såkalte A-nummeret, såkalt «spoofing». Det vil si at de ved hjelp av ulike verktøy endrer nummervisningen som kommer frem på displayet til den de ringer til. Det betyr at svindelen ikke bare rammer deg som blir oppringt, men også en intetanende tredjeperson. Det at norske numre blir brukt er i utgangspunktet tilfeldig, men bevisst.

– Det er klart at når de skal oppsøke folk i Norge, så har de funnet ut at det er bedre å bruke et norsk nummer, fordi vi har lettere for å svare samtaler som kommer fra Norge. Men det som er viktig å presisere, er at verken det nummeret de bruker eller den de ringer til, blir belastet på noen som helst måte. De er kun ute etter å få samlet inn informasjon, sier Meling.

Slik blir du lurt
KRS247 kjenner til at flere personer lokalt i det siste har blitt utsatt for såkalt nummermanipulering. Fremgangsmåten er enkel. Man blir oppringt fra et telefonnummer som tilsynelatende tilhører en norsk abonnent, men samtalen er i virkeligheten opprettet av et utenlandsk foretak. På den måten er sannsynligheten større for at den norske brukeren tar telefonen, enn om oppringningen kom fra et utenlandsk nummer.

Det er et gjennomgående trekk at de tre første sifrene i det norske nummeret er det samme som de tre første i ditt eget telefonnummer. Noen ganger vises landsnummeret til Norge foran telefonnummeret, man ikke alltid.

En person forteller at han fikk en telefon fra et norsk telefonnummer som i virkeligheten viste seg å være fra et firma angivelig situert i Hong Kong. Vedkommende fikk i løpet av samtalen tilbud om en gratis oppføring i en nettkatalog, men dialogen ble brutt da det ble stilt spørsmål om hvorfor firmaet brukte et norsk nummer.

KRS247 har vært i kontakt med eieren av det norske nummeret som ble brukt i dette tilfellet. Han har ingen forbindelser til utenlandske selskaper og var intetanende om nevnte telefonsamtale.

Det beste rådet dersom du får lignende oppringninger er å legge på røret og ikke innlate seg på en samtale med vedkommende som ringer.

Seksjonssjef for telefoni og nummerforvaltning i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, Hans Jørgen Enger

Seksjonssjef for telefoni og nummerforvaltning i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, Hans Jørgen Enger (Foto: nkom.no)

– Første gang jeg har vært borti denne varianten
Seksjonssjef for telefoni og nummerforvaltning i Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, Hans Jørgen Enger, mener denne metoden er ny.

– Det er første gang jeg har vært borti akkurat den varianten, men det at man manipulerer nummervisningen slik at det fremgår et annet nummer enn akkurat det du ringer fra, det er ikke ukjent for oss, sier Enger.

Mild form for identitetstyveri
Han synes det er uheldig at de som mottar anrop ikke kan ha tillit til at det nummeret som vises er det nummeret det ringes fra. Han oppfordrer de som har fått sitt nummer misbrukt til å gi beskjed til sin operatør.

– I første rekke bør man gjøre teletilbyderen sin oppmerksom på dette. Denne misbruken med nummervisning har vi hatt oppe med operatørene før. Jeg vil kalle dette en mild form for identitetstyveri, sier Enger.

– Denne konkrete situasjonen med noen som skal selge noe, er mer irriterende enn noe annet. Det er verre når denne teknikken blir brukt i en eventuell trusselsituasjon, sier seksjonssjefen.

– Vil dette kunne hefte ved den som får nummeret sitt misbrukt i en slik sak?

– Nei, det tviler jeg sterkt på. Det er bare selve nummervisningen som man klarer å manipulere. Sett at ditt nummer ble misbrukt i en samtale til meg. Da vil det være en smal sak for din tilbyder å vise at ditt faktiske nummer aldri har ringt meg, forteller Enger.

Har ikke gode nok systemer for å stoppe nummermanipulasjon for mobil
Telenor og flere operatører har i utgangspunktet klart å bli kvitt problemet til fastkunder, men at systemene de har per nå ikke er gode nok for mobilkunder.

– Når vi oppdager mye aktivitet på numre fra utlandet og inn til Norge, så kan vi legge inn noe som sperrer for dette på fastnettet. Vi jobber med å få til den samme løsningen på mobil, men utfordringen vår i dette tilfellet er at det går ut over en uskyldig tredjepart, forklarer informasjonssjefen.

– Har dere noen mulighet til å spore det faktiske nummeret?

– Nei, det er vanskelig. Vi har lenge forsøkt å finne ut hvem som egentlig står bak samtalene om det er den ene eller den andre formen for svindel. Og det eneste virkemidlet vi har i dag er å sperre fra utenlandske numre det er mye aktivitet på, sier Per A. Meling.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/220801761″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/220821507″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]