KRS247.no

Henter værvarsel...

Momskrav mot Kilden i strid med loven

Skatteetatens momskrav på over 500 millioner mot Stavanger konserthus og Kilden teater- og konserthus er galt, og i strid med lovens forarbeider, mener en av Norges fremste skattejurister.

– På et faglig grunnlag er vi dypt uenig i det momskravet som har kommet, sier Bård Ivar Koppang i advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) til NRK.

Kravet mot Kilden er på rundt 294 millioner kroner og Koppang sier at de de reagerer på er primært rettskildebruken. – Vi ser ikke spor av drøftelser rundt forarbeidene til loven i varselet som har kommet, sier Koppang og viser til forarbeidene til en lovendring som kom i 2008. Dette er en justering som skulle sørge for at Norge ikke bryter EØS-reglene når kommuner får refundert moms på sine byggerier og aktiviteter.

– Man må starte med utgangspunktet. Lovens formål var å oppfylle Norges forpliktelser etter EØS-avtalen og bruddet på statsstøttereglene. Det var begrunnelsen og de ønsket heller ikke å gå lenger enn det. Det fremgår veldig klart i forarbeidet, sier Koppang.

Leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg fra Høyre, håper Skatteetaten tar hensyn til signalene som nå har kommet i saken, nemlig at etatens konklusjon ikke er i tråd med lovens intensjon.