Annonse

– Midlertidigheten er lite midlertidig


Foto: Tor Erik Schrøder

Venstres ordførerkandidat i Kristiansand, Ivar Bergundhaugen, er skeptisk til den fortsatte bevæpningen av politiet. Han stusser over både midlertidigheten og nivået som gjelder for beredskapen.

Venstres ordførerkandidat i Kristiansand, Ivar Bergundhaugen. | Foto: Glenn Th. Faannessen

Venstres ordførerkandidat i Kristiansand, Ivar Bergundhaugen. | Foto: Glenn Th. Faannessen

– Dette har vart lenge nå, og det forlenges og det forlenges. Vi som publikum og beslutningstakere får ikke vite bakgrunnen for hvorfor det forlenges. Dette begynner å bli et problem når et såpass alvorlig tema som politibevæpningen bare forlenges nærmest på automatikk, sier Bergundhaugen til KRS247.

Han reagerer også sterkt på selve beredskapsnivået til politiet.

– Jeg ble forbløffet over nivået! Våpenet er ladd i hylsteret. Da tar man høyde for at man på dette nivået har null betenkningstid før du skal i ildstrid, forteller kandidaten som også jobber som befal på Kjevik.

Han tror ikke på politimester Lindeberg når hun sier at politiets maktanvendelse ikke blir berørt av bevæpningen.

– Det er helt åpenbart at du mister egentlig alle eskaleringsnivåer før du må handle. I Forsvaret har vi nivå 1 hvor man som soldat har våpen og ammunisjon med deg, men ikke i våpenet. Gitt at du trenger å eskalere en situasjon, kan du signalisere ved å putte ammunisjon i våpenet. Neste trinn er ladegrep, så kan du heve våpenet og i aller siste instans løsne skudd, sier ordførerkandidaten.

– Politiet kan egentlig bare heve våpen og løsne skudd. De mangler alle trinn frem til da. De trinnene gjør at de de står overfor i en situasjon oppfatter eskaleringen og blir gitt tid til å roe det ned, og man slipper å løsne skudd, forteller Bergundhaugen.

Hør hele intervjuet her.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer