Annonse

Mange respekterer ikke «Nei takk til gratis aviser»


Foto: Pål Lomeland

Ved å merke postkassa med «Nei takk til gratis aviser» skal du i utgangspunktet slippe å få uønskede gratisaviser, men mange får det likevel.

I 2009 trådte en ny markedsføringslov i kraft. En av endringene i den nye loven ga mulighet til å reservere seg også mot gratisaviser, ikke bare mot uadressert reklame.

Lilith Christine Nepstad Staalesen fra Vennesla er en av mange som har merket postkassa si, men hun får fortsatt gratisavisene hun har reservert seg mot.

 Foto:Lilith Christine Nepstad Stålesen

Foto:Lilith Christine Nepstad Stålesen

– Det er en grunn til at jeg har satt opp dette klistremerket, sier Staalesen til KRS247.

Hun synes det er unødvendig bruk av naturressurser, og har sett seg lei på at papirsøpla fylles opp.

Regelbrudd kan gi bøter
Det er forbudt å levere ut uadressert reklame og gratisaviser til forbrukere som klart har tilkjennegitt at de motsetter seg dette, står det på Forbrukerombudets nettside. Men da må du merke postkassa eller døra tydelig.

– Hvis noen opplever å motta gratisaviser selv om de har reservert seg mot dette, bør de klage til Forbrukerombudet, sier Eirik Nyberg, regiondirektør i Forbrukerrådet, Agder.

Han sier at dersom Forbrukerombudet får flere klager på samme avis, vil de ta kontakt med den aktuelle avisen for å prøve å løse problemet.

Eirik Nyberg i forbrukerrådet Fot: Karianne Hinlo

Eirik Nyberg i Forbrukerrådet
Fot: Karianne Hinlo

– I ytterste konsekvens vil avisa bli ilagt et gebyr, og det kan være et betydelig beløp. Men det skal mye til, legger han til.

Må merke både postkassa og døra

Ifølge Eli Bævre, som er jurist i Forbrukerombudet, holder det ikke å kun merke postkassa.

– Man må merke både postkassa og døra for å være sikret fra å motta slike gratisaviser, sier Bævre.

Hun sier at man kan risikere å få avisa på døra hvis ikke den også er merket riktig.

 "Nei takk til gratisaviser" Foto: Lilith Christine Neopstad Staalesen

«Nei takk til gratisaviser»
Foto: Lilith Christine Neopstad Staalesen

Det synes Lilith Christine Nepstad Staalesen er håpløst.

– Det er det dummeste jeg har hørt, fantastisk tullete regel, sier hun.

Fryktelig synd. 
Eyvind Danielsen, Lokallagsleder i Framtiden i våre hender, Kristiansand. mener det er synd at ikke systemet fungerer, når det har vært en lang kamp for å få gjennom reservasjonsmuligheten.

– Når folk egentlig ikke er interessert i disse avisene, så er det ganske mye papir det er snakk om som må kastes. På grunn av dette vil de som prøver å være miljøbevisste føle at det ikke hjelper, sier Danielsen.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer