Aslaug Ravnevand ble bare 55 år gammel. I sommer måtte hun gi tapt for tykktarmskreften som hun hadde kjempet mot i over tre år. Aslaug etterlot seg ni barn som hun var alene med. Nå går de sammen om å starte en stiftelse for å hedre moren og hjelpe familier som har det vanskelig.
Helt til det siste blogget Aslaug og barna om sykdommen, og mange har fulgt familien gjennom bloggen, «Suupermamma»
Sigrun Marie Ravnevand og Karen Therese Ravnevand-Line er to av Aslaugs ni barn. De kan fortelle om tunge og tøffe dager etter morens bortgang.
– Vi kunne på forhånd prøve å forestille oss hvordan livet ville bli etter at mamma gikk bort, men det var helt umulig. Det er helt umulig å sette ord på hvordan dagene har vært. Mamma var familiens samlingspunkt, og nå er hun borte. Mamma hadde masse kjærlighet. Hun var åpen, og hun hadde en unik evne til å se alle. Hun var alltid der om noen trengte henne. Det at vi hele tiden har vært åpen om sykdommen har vært veldig viktig for både oss og mamma. Gjennom bloggen nådde hun ut til så mange, og det var viktig for mamma å dele det hun gikk og følte på. For mange var det også så mye lettere å prate med henne, og oss om sykdommen når vi var så åpne om det. Vi ønsket også å ta bort tabuene rundt det å være uhelbredelig syk, forteller døtrene.
Aslaug Ravnevand ble alenemor i en alder av 32 år. De hadde lite penger, og levde i alle år under fattigdomsgrensen. Selv om Aslaug ikke hadde nok til seg og sine, så hadde hun likevel alltid det lille ekstra til alle rundt seg. Nå ønsker hennes barn å gi noe ekstra til de som trenger det, akkurat slik moren deres gjorde. De ønsker å hedre mamma gjennom stiftelsen, «Det lille ekstra».
– Stiftelsen vil ha to hovedmål. Det ene er å lage en åpen jul for alle, og det andre er en sommerleir for aleneforeldre med barn. Forrige helg hadde vi et loppemarked hvor vi bla solgte boet etter mamma. Det kom mellom 5-600 mennesker, og vi syntes selvvi hadde et stort mål når vi lekte med tanken om å få inn 50 000 kroner. Vi fikk inn 120 000 og smiler fra øre til øre. Nå kan vi hjelpe mange mennesker.
– Vi fortalte mamma om planene våre før hun døde, og hun gråt da vi fortalte det. Hun gråt av glede, og stolthet. Det var mamma som ønsket at vi skulle lage en åpen jul fordi hun visste hvor mye julen betyr for oss. Hadde mamma hatt mulighet til å lage en åpen jul mens hun levde, så hadde hun gjort det. Vi vet at mamma er veldig glad.
Hør hele intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/227292388″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]