Annonse

Lokalradioer kan fortsette på FM


Torsdag ble det kjent at regjeringen går inn for en slukking av FM-båndet i norge fra 2017. I en pressemelding i dag skriver kulturminister Torhild Widvey at lokalradioene utenfor de største byene kan fortsette på FM.

– DAB åpner for større mangfold også for lokalradioer. I det gamle FM-nettet var det plass til bare en håndfull lokale kanaler. På DAB er det plass til mellom 15 og 20 kanaler i hvert eneste lokalnett, sier Widvey i pressemeldingen.

Lokalradioene som ikke har dekning i de fire største byene, får fortsette gratis på FM. Dette gjelder rundt 200 små lokalradioer, eller ni av ti stasjoner.

– Vi kan ikke ha det slik at lokalradioene som fortsetter på FM, må følge strengere regler enn dem som sender på DAB, i følge Widvey.

For kanalene som kan fortsette på FM foreslår regjeringen:

  • Gratis forlengelse av konsesjonen i fem år.
  • Begrensningene for inntekt og utbytte for ikke-kommersielle lokalradioer utenfor de fire storbyene fjernes.
  • Statens krav og regulering av lokale nyheter og lokalt innhold fjernes.

– Det lokale innholdet ligger i lokalradioens sjel. Det er deres fremste konkurransefortrinn og trenger ikke kontrolleres av offentlig byråkrati, sier Widvey.

Stortingsmeldingen ble lagt frem på Lokalradioforbundets Landskonferanse som pågår i Oslo nå. Kulturministeren forlot møtet etter fremleggelsen og verken hun eller noen andre fra departementet ønsket å delta i den påfølgende debatten.


 Som ventet

Ansvarlig redaktør Radio Sør og KRS247, Tore Mydland.

Ansvarlig redaktør Radio Sør og KRS247, Tore Mydland.

Ansvarlig Redaktør i Radio Sør, Tore Mydland, er ikke overrasket over innholdet i meldingen, men er glad for at konsesjonene består, og at de blir forlenget med fem år.

– Samtidig synes vi det er negativt for bransjen at de store lokomotivene forsvinner fra FM, lenge før resten av bransjen får mulighet til å bytte plattform. De fleste lokalradioer i Norge i dag, har ikke råd til å gå over til DAB, uten statlig støtte.

Regjeringen foreslår å bruke noen få millioner kroner hvert år på stimuleringstiltak, men dette er i følge redaktøren ikke i nærheten av det som trengs.

– Radio Sør ønsker å tilpasse oss den digitale utviklingen, og vil arbeide for en DAB-etablering i Kristiansand dersom staten legger til rette for dette, også økonomisk, fastslår Mydland.

 Det er Stortinget som endelig skal avgjøre saken. Hør kulturminister Widweys kommentarer til vedtaket.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer