Annonse

Lokale bygninger fredet av riksantikvarren


Sotåsen kystmeldehytte i Kristiansand har en lang og spennende historie som vakthytte mot svenskene i 1905 og var også i bruk 9. april 1940. (Foto: Karen Thommesen, Riksantikvaren)

I går ble det markert at 18 utvalgte anlegg landet rundt er fredet. Felles for dem er at de inngår i Klima- og miljødepartementets landsverneplan. Sotåsen kystmeldehytte i Randesund er ett av tre bygg i Vest-Agder som nå er fredet av riksantikvaren.

Hytta har en lang og spennende historie som vakthytte mot svenskene i 1905 og var også i bruk 9. april 1940. Formålet med fredningen er å sikre Sotåsen som en militær vakthytte fra rundt 1900 med arkitekturhistorisk og kulturhistorisk høy verdi.

─ Det er stor variasjon i anleggene som blir fredet i dag, fra gruveområder på Røros til mer ukjente kystmeldehytter på Sørlandet. Kystmeldehyttene ble oppført som del av et kystvaktsystem under den militære opprustningen før 1905. Med fredningene sikrer vi at anleggene blir godt tatt vare på også i fremtiden, sier riksantikvar Jørn Holme i en pressemelding.

Fredningen omfatter også vakthytta på Høgevarden i Mandal, samt vakthytta på Årosveten i Søgne.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer